In de Amerikaanse stad Seattle geldt sinds afgelopen zondag een verbod op plastic rietjes. Ze mogen niet meer verkocht worden, net als andere soorten plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik. Seattle sluit hiermee aan in de almaar langer wordende rij van steden, staten en landen die eindelijk maatregelen nemen om de hoeveelheid zwerfplastic tegen te gaan, waarvan bekend is hoe schadelijk het is voor dieren, en via de voedselkringloop indirect ook voor mensen.
Het merendeel van alle plastic in de oceanen is zwerfafval, bijvoorbeeld na het achteloos weggooien van plastic voor eenmalig gebruik. Plastic rietjes worden absurd vaak gevonden langs het strand, en omdat er goede, biologisch afbreekbare alternatieven voor zijn is het hoogste tijd om het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik te verbieden.
Voorlichting belangrijk
Zondag 1 juli 2018 ging het verbod in Seattle officieel in, wat inhoudt dat de rietjes niet meer verkocht mogen worden, of meegeleverd met softdrinks. Op verzoek kunnen klanten nog wel een biologisch afbreekbaar rietje krijgen. Overigens is Seattle al sinds 2008 bezig om het gebruik van allerhande plastics zoveel mogelijk terug te dringen, waarmee de stad een van de koplopers is geworden in de Verenigde Staten. Dankzij deze bdruk op de ketel worden er ook sneller milieuvriendelijke alternatieven ontwikkeld.
Hoewel er een boete van 250 dollar staat op het overtreden van het verbod zal het eerste jaar vooral gebruikt worden om voorlichting te geven over het waarom, en zal de nadruk nog niet liggen op het straffen. Na een jaar wordt de consument voldoende geïnformeerd geacht, evenals horeca en winkeliers.
5.000.000.000.000++
Onderzoekers uit de VS, Frankrijk, Chili, Australië en Nieuw-Zeeland kwamen in 2014, na een studie van 6 jaar, tot de conclusie dat de plastic soep in zeeën en oceanen bestaat uit meer dan 5.000.000.000.000 (5 biljoen) stukken plastic. Het afval zou bij elkaar zo’n 269.000 ton wegen, en het wordt inmiddels overal op aarde in het water van zeeën en oceanen teruggevonden, net als in vrijwel alle levende organismen. Steeds meer dieren vinden hierdoor de dood, omdat ze het plastic voor voedsel aanzien of bijvoorbeeld verstrikt raken in oude visnetten.
Bron: HuffPost ©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?