De Schotse regering heeft een nieuw wetsvoorstel ingediend dat het gebruik van wilde dieren in reizende circussen verbiedt. Het voorstel is met veel enthousiasme ontvangen door dierenwelzijnsorganisaties.
Al in 2014 had de Schotse overheid een overleg over deze kwestie. Uit de 2.043 reacties bleek dat 98% van mening was dat wilde dieren niet horen op te treden in een circus. Daarnaast vond 96,4% dat ook het tentoonstellen, zonder op te treden, van wilde dieren in circussen verboden moest worden. Beide opvattingen zijn nu opgenomen in het wetsvoorstel.
Ethische gronden en respect
Uit het meest recente opinieonderzoek, uitgevoerd voor de coalitie More for Scotland’s Animals in maart 2016, blijkt dat 75 procent van de ondervraagden een verbod op wilde dieren in circussen steunt. Het verbod wordt opgesteld op basis van ethische gronden en het respect voor dieren en hun natuurlijke gedrag. Diezelfde invalshoek werd gebruikt toen het Schotse parlement in 2002 de zogeheten bontboerderijen verbood. Nicola O’Brien, directeur van Captive Animals’ Protection Society:
“Met 98 procent die vindt dat wilde dieren verboden moeten worden in de circussen, pleiten wij ervoor dat de Schotse regering luistert naar het publiek en deze historische beslissing neemt. Schotland heeft niet alleen maatregelen genomen om dieren binnen de grenzen te beschermen, maar heeft ook de weg vrijgemaakt voor de rest van het Verenigd Koninkrijk. Een gezamenlijke aanpak is nodig om ervoor te zorgen dat wilde dieren vrij zijn van uitbuiting in circussen.”
De Schotse overheid wil het wetsvoorstel zo snel mogelijk laten aannemen, zodat circussen met wilde dieren niet langer welkom en toegestaan zijn in Schotland.
Onvoltooide zaak
Animal Defenders International, Born Free Foundation, Captive Animals’ Protection Society en OneKind dringen er op aan dat het Schotse parlement de wet moet steunen als het zover is. Het verbod op wilde dieren in het circus stond in 2016 in de partijprogramma’s van SNP, Scottish Labour en Scottish Green. De kwestie wordt vooralsnog beschouwd als een ‘onvoltooide zaak’.
Als de wet er door is, zal dit het eerste verbod zijn op wilde dieren in circussen in het Verenigd Koninkrijk, en daarmee sluit Schotland zich aan bij 18 Europese landen en 35 andere landen in de wereld. En hopelijk worden dat er nog heel veel meer.
Bron: Captive Animals’ Protection Society (CAPS) @Animals Today Sophie Janssen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Kijk, zo gaat ie goed.
Steeds meer landen en staten verbieden wilde dieren in circussen of misbruik en mishandeling van dieren voor andere vormen van “vermaak”.
Nu alle overige dieren nog.