De Schotse kust kampt met een enorm afvalprobleem door grote hoeveelheden aangespoeld plastic, waar steeds meer dieren het slachtoffer van worden omdat ze het aanzien voor voedsel of erin verstrikt raken. Veel van dat plastic verdwijnt weer terug in zee en wordt dan opnieuw een bedreiging voor zeedieren. Ook in Schotland zijn vrijwilligers actief die het aangespoelde plastic afval proberen op te ruimen, maar daarvoor is het fijn als je weet waar je moet zijn.
Na iedere storm en wisseling van het tij ligt de kust dichter bezaaid met plastic flessen, slippers, tasjes, stukken visnet, sigarettenpeuken, flessendoppen, buizen en pijpen. Om dat plastic letterlijk in kaart te brengen kunnen mensen foto’s uploaden naar een interactieve kaart, via Google MyMaps®. Je vindt onder meer beelden van piloten, die vanuit de lucht een ernstig vervuild strand waarnemen. Of foto’s gemaakt door wandelaars, die onderaan de rotsen een berg plastic zien liggen. Iedereen die via de gps van de telefoon de coördinaten kent kan die terugvinden op de interactieve kaart en de foto aan die locatie koppelen. En dat leverde tot nu toe onderstaande resultaten op:
(druk op + of – om in of uit te zoomen en gebruik het handje om de kaart te verschuiven)
SCRAPbook
De ‘Scottish Coastal Rubbish Aerial Photography’ (SCRAPbook) is een samenwerking tussen drie goede doelen: de Marine Conservation Society, Sky Watch Civil Air Patrol (burgerluchtvaartpatrouille) en het Moray Firth Partnership. Ze willen het hiermee voor organisaties en vrijwilligers makkelijker maken om plastic in afgelegen gebieden op te ruimen.
Archie Liggat, voorzitter van de Britse burgerluchtvaartpatrouille, vertelde aan BBC Scotland:
“We dachten dat we alleen kleine hoeveelheden plastic zouden vinden, huishoudelijk afval, maar dat is het niet. Het is industriële troep die we hebben ontdekt. Of een enorme hoeveelheid plastic containers die eruit zien alsof ze van een schip komen. Er zijn visnetten, er zijn oude stukjes kabel. We praten op sommige plaatsen over duizenden kilo’s plastic afval.”
Uitbreiden
Het initiatief is dankzij de mogelijkheden die Google Maps biedt makkelijk uit te breiden naar andere delen van de wereld, waar plastic zich ophoopt op plekken die niet zo snel ontdekt worden. En ook al leveren al die foto’s met vervuilde kusten geen vrolijk beeld op, het project kan wel een geweldige hulp zijn om zoveel mogelijk van het aangespoelde plastic op te ruimen.
Bron:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel