De aanhouder wint! Eindelijk, na zo’n 10 jaar van campagnes door diverse dierenhulporganisaties, moet de wrede rondtrekkende dolfijnenshow in Indonesië zijn deuren sluiten. Het Indonesische ministerie van Milieu en Bosbouw heeft de vergunningen van het circus niet verlengd.

dolfijnencircus
Het Indonesische rondreizende circus Wersut Seguni is gesloten | ©Aron Gekoski

Wersut Seguni Indonesia, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het eindeloze lijden van de dieren, die onder andere door hoepels moesten springen voor “entertainment”, moest begin deze maand stoppen.

Het zou gaan om zo’n 70 tot 90 dolfijnen, die door lokale vissers als bijvangst bij hun familie in het wild zijn weggerukt. De vissers verdienden extra geld door de dieren te verkopen aan circussen. Vervolgens zijn ze jarenlang door Sumatra, Kalimantan, Sulawesi en Java in trucks en vliegtuigen vervoerd om tot wel 5 keer per dag kunstjes uit te voeren om mensen te vermaken.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Veel gezondheidsproblemen

Het Indonesische team van Dolphin Project heeft op beelden vastgelegd dat de dolfijnen veel gezondheidsproblemen hadden. Ze werden vaak niet ouder dan een jaar of 5, terwijl ze in het wild tot wel 40 jaar oud kunnen worden.

De dolfijnen zaten onderweg naar een nieuwe locatie tot wel drie dagen opgesloten in krappe ijzeren kisten, met alleen een beetje vaseline op hun huid als bescherming. Ze leden aan maagzweren en liepen letsel op aan ogen en huid door het hoge chloorgehalte in de zwembaden. De dolfijnen kregen tussen de shows alleen maar een paar kleine stukjes vis, zodat ze van de honger bereidwillig genoeg bleven om hun eentonige show op te blijven voeren. Tijdens de shows moesten ze onnatuurlijk gedrag vertonen, zoals door (soms zelfs brandende) hoepels springen, “dansen” op harde muziek en “rekensommen oplossen”.

Het circus had ook een Maleisische beer en twee otters die gedwongen werden om dieronterende kunstjes uit te voeren.

dolfijnencircus
Het circus liet ook een Maleisische beer en otters optreden | ©Aron Gekoski

Historische dag

Diverse dierenhulporganisaties over de hele wereld, zoals Dolphin Project, Stichting Jakarta Animal Aid Network (JAAN), Bite Back en Born Free Foundation voerden al jarenlang campagnes tegen het wrede dolfijnencircus.

Dolphin Project organiseerde een campagne met graffiti en muurschilderingen met teksten als “Free Bali dolphins!” en “Dolphins belong in the wild!”. Ook plaatste de organisatie boodschappen op elektronische reclameborden door heel Indonesië, waaronder de luchthaven van Bali. En via een rondreizende educatieve poppenkast informeerde de medewerkers de jongere generaties en hun ouders over de wrede praktijken in het dolfijnencircus.

Femke den Haas, de Indonesische campagnemanager van Dolphin Project, is erg blij met het resultaat.

“Dit is een historische dag voor alle betrokkenen. Sinds 2009, toen de reizende dolfijnenshow voor het eerst begon, hebben we onvermoeibaar gewerkt, verzoekschriften gestuurd, protesten gecoördineerd, talloze vergaderingen bijgewoond, bij de overheid gelobbyd en uitgebreid onderzoek verricht. Vandaag hebben we geschiedenis geschreven door een van de laatste reizende circussen ter wereld te sluiten. ”

Bedreigd

De campagne was niet eenvoudig. Dolfijnen zijn in Indonesië beschermde dieren, maar omdat er veel geld met de handel en exploitatie van dolfijnen gemoeid is, was er ook sprake van corruptie en deed de regering er niets aan. Volgens Femke den Haas werden de campagnevoerders zelfs bedreigd en geïntimideerd en waren ze genoodzaakt om kogelwerende vesten te dragen omdat de situatie uit de hand liep.

Gelukkig stelden de huidige besluitvormers van het ministerie van Milieu en Bosbouw ethiek boven winst. Het reizende dolfijnencircus zal de geschiedenisboeken in gaan als één van de meest wrede en dieronterende dierenshows ooit gehouden.

Dolphin Project blijft strijden

Het rondreizende dolfijnencircus van Wersut Seguni Indonesia is dus gesloten, maar de eigenaren mogen nog wel dolfijnenshows organiseren in een permanente faciliteit in Midden-Java. Hier zouden zo’n 20 tot 30 dolfijnen in gevangenschap gehouden worden.

Dolphin Project zet zich in om ook deze dieren te bevrijden. Daarnaast blijft ze Wersut Seguni volgen om ervoor te zorgen dat het circus de wet naleeft en niet weer dolfijnen van stad naar stad sleept.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Wil je de circusdolfijnen van Indonesië helpen? Dan kun je een donatie overwegen aan het Bali Dolphin Sanctuary, dat bevrijde dolfijnen opvangt, rehabiliteert en indien mogelijk in het wild uitzet.

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel