Politiehonden in Madrid krijgen muziektherapie ter vermindering van stress. Klassieke muziek maakt de honden rustiger en makkelijker in de omgang. Dat is fijn voor zowel de honden als hun begeleiders, die hun dieren beschouwen als volwaardige collega’s.
De houding van de politie in Madrid ten aanzien van hun honden is gelukkig positief, hoewel ze natuurlijk in levensbedreigende situaties ingezet worden en dat kan beschouwd worden als exploitatie. Maar tijdens de opleiding wordt ongewenst gedrag nooit negatief benadrukt met straf, terwijl gewenst gedrag juist beloond wordt. De opleiding van de honden is gebaseerd op respect voor het dier als individu en dat is een methode die werkt, zegt Rafael de La Gándera van de hondenbrigade in Madrid tegen de BBC:
“Onze honden zijn onze collega’s. We brengen toch iedere dag acht uur per met elkaar door.”
Stress voorkomen
Een paar jaar geleden hoorde Rafael de La Gándera over de kalmerende werking van klassieke muziek op dieren, want niet alleen honden worden er rustig van. Besloten werd om de kennel tijdens een verbouwing te voorzien van een muziekinstallatie:
“Wij geloven dat het belangrijk is om zoveel mogelijk stress bij de dieren te voorkomen. De honden weten niet dat ze werken, die zijn de hele dag aan het spelen, proberen om hun speeltje te vinden.”
Hoe meer ontspannen de honden zijn, des te meer zin ze hebben in spelen en dan doen ze hun werk dus beter. Die broodnodige rust blijkt de klassieke muziek buiten werktijd ze te geven. Hondenbegeleidster Aurora Fajardo van de politie in Madrid tegen de BBC:
“Terug in de kennel geef ik hem te eten en weet hij dat het tijd is om te ontspannen. De stress gaat naar beneden en de muziek helpt daarbij.”
Vroeger vertoonden de honden vaker stereotiep gedrag. Aurora Fajardo:
“Als we vroeger langs de hokken liepen werden de honden gek, zelfs bij bekenden. Nu kunnen we langslopen en blijven ze absoluut rustig. (…) We hebben hier nu zo’n 16 tot 18 honden en hoor je iemand blaffen? [nee – red. zie video]”
Los van hun gevaarlijke werk tijdens arrestaties of het zoeken naar explosieven, drugs, of mensen onder het puin, hebben de politiehonden van Madrid het geluk dat ze begrepen worden door de mensen waarmee ze werken. De honden krijgen het respect dat ze verdienen.
.
Muziektips?
Ook in Nederlandse dierenasielen wordt muziek gebruikt om de bewoners te kalmeren en het advies om de radio zacht aan te zetten voor een huisdier als je de hele dag weg moet is bekend. Het is alleen zaak om te kiezen voor een rustgevend genre, want over smaak valt wel degelijk te twisten, miauwen of keffen. Voor goede muziektips houden we on natuurlijk altijd aanbevolen.
Bron:
- BBC (video)
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Ik neem aan dat de hond op de foto niet bij de Madrileense politie hoort met zijn Ecollar.
Beste Pim,
Dat is correct en goed waargenomen. Er staat onder de foto ook dat hij illustratief is; het is geen Madrileense politiehond. Die beelden konden we door copyright niet publiceren.
Met vriendelijke groet,
Redactie Animals Today
Zowel mensen als dieren hebben profijt van het luisteren naar klassieke muziek.
Met name Mozart werkt hierbij enorm sterk en helend.
Ik vermoed dat in het algemeen enigszins harmonieuze muziek zonder al te grote contrasten in volume, zonder schelle geluiden en zonder extreem wisselende tempi het beste werken.
Barokmuziek en Bach en Mozart lijken mij de beste invloeden te hebben.