Bijen staan bekend om hun vlijt en feilloze samenwerking als volk. Er zijn heel veel werksters met allerhande verschillende taken en sommige daarvan zijn poetsbijen. Ze fatsoeneren andere bijen, poetsen hun vachtje schoon en pikken daarbij vuil, mijten en mogelijke ziekteverwekkers op. En nu blijkt dat deze poetsbijen een ‘super-immuunsysteem‘ hebben.
Een internationale groep onderzoekers heeft de poetsbijen bestudeerd en kwam tot boeiende conclusies over deze werksters. Onderzoeker Alessandro Cini vertelt aan Scientias:
“We ontdekten dat werksters die gespecialiseerd zijn in de verzorging een centrale rol spelen in hun kolonie en krachtigere immuunsystemen ontwikkelen. Ze lijken een soort super-immuunsysteem te hebben.”
Alessandro Cini vindt dat laatste bijzonder veelbelovend, want honingbijen hebben het moeilijk, met name door de varroamijt:
“We vermoeden dat wanneer meer bijen zich bezig zouden houden met de verzorging van anderen, gericht op het afweren van parasieten, de kolonie in zijn geheel een krachtigere immuniteit zou hebben.”
De poetsbijen blijken ook een veel groter netwerk te hebben dan andere bijen en besteden ongeveer de helft van hun tijd aan hun taak om de kolonie ziekte- en vrij van parasieten te houden. Al is het geen wondermiddel, deze kennis kan meehelpen om de harde achteruitgang van bijen (en andere bestuivers) wereldwijd te stoppen. Cini:
“Door beter te begrijpen hoe sociale verzorging gebruikt wordt om parasieten af te weren, kunnen we wellicht strategieën ontwikkelen die dit gedrag promoten en de kolonie weerbaarder maken.”
De onderzoekers willen nader bestuderen hoe effectief de poetsbijen zijn in het bestrijden van de varroamijt en welke ziektekiemen ze zoal van welke soortgenoten verwijderen. En men is erg benieuwd of poetsbijen inderdaad een super-immuunsysteem ontwikkelen, of dat ze toch zo nu en dan een snotneus hebben.
Bron:
©AnimalsToday.nl BVR