Schotland wil een heffing op het gebruik van wegwerpbekers. De hoogte van de toeslag zal door het Schotse parlement worden bepaald. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, biedt dit mogelijkheden om in de toekomst ook toeslagen op andere milieuvervuilende producten toe te passen.
Een comité van deskundigen heeft het instellen van een toeslag aanbevolen om de hoeveelheid bekers voor eenmalig gebruik te verminderen. De adviseurs stelden dat een toeslag van 20-25 pence (tussen de 23 en 29 eurocent ) kan helpen om de hoeveelheid afval te verminderen. Elk jaar worden 200 miljoen bekers voor eenmalig gebruik weggegooid in Schotland. Het comité stelt dat het landelijk een vereiste moet worden om drankjes en wegwerpbekers apart te verkopen.
Plastic binnenvoering
Het bezwaar tegen veel wegwerpbekers is dat ze weliswaar van papier gemaakt zijn, maar een waterdichte binnenvoering bevatten van plastic. Dit maakt ze moeilijker om te recyclen, tenzij ze apart worden ingezameld en naar een gespecialiseerd recyclingbedrijf worden afgevoerd. Ze komen dan ook gewoonlijk bij het reguliere afval en op de stortplaats terecht of worden verbrand, wat bijdraagt aan de uitstoot van CO2.
Wegwerpmaatschappij
De Schotse regering wil maatregelen nemen tegen het gemak waarmee producten worden weggegooid. Zo zijn er al vastomlijnde plannen om statiegeld te heffen op bepaalde plastic flessen, blikjes en glas.
Volgens minister van Milieu Roseanna Cunningham moet het roer om als Schotland zijn klimaatambities wil behalen.
“De grootte van de uitdaging is duidelijk: wegwerpbekers zorgen voor zo’n 4.000 ton afval per jaar, waarbij waardevolle grondstoffen worden verspild en onnodige CO2-emissies worden gegenereerd. Als Schotland energieneutraal wil worden, moeten we fundamenteel anders gaan denken over hoe we materialen gebruiken en hergebruiken en hoe we omgaan met afval. Daarom stel ik verdere krachtige maatregelen voor om Schotlands afhankelijkheid van wegwerpartikelen aan te pakken.”
Ook stelt ze dat op zichzelf staande maatregelen geen effect hebben.
“We moeten allemaal meer doen om de circulaire economie te ondersteunen en onze impact op het milieu te reduceren.”
Parlementslid Mark Ruskell van de Schottish Green Party geeft over het wetsvoorstel aan:
“Dit is een kleine maar belangrijke stap in het ontmoedigen van onnodig gebruik van plastic wegwerpproducten. De volgende stap zou een proef moeten zijn met het heffen van statiegeld op bekers voor warme dranken, zoals voorgesteld door het deskundigencomité van de regering.”
Bron:
©Animals Today Angelique Lagarde