Sommige vogelsoorten kunnen verbazingwekkend oud worden. Van merels is bijvoorbeeld bekend dat ze wel 30 jaar kunnen leven, als ze tenminste geen verkeersslachtoffer worden of ten prooi vallen aan een kat. Maar begin deze week werd door een vogelaar op de Maasvlakte een scholekster waargenomen die maar liefst 46 jaar is, of misschien nog iets ouder. Dat maakte Sovon Vogelonderzoek Nederland woensdag bekend.
De scholekster (Haematopus ostralegus) in kwestie is geboren in 1970, zo wordt geschat. Dit is alleen na te gaan wanneer een vogel is geringd. Overigens worden scholeksters in de praktijk meestal niet ouder dan 20 jaar, maar de vorige Nederlandse recordhouder had de respectabele leeftijd van 43. Scholeksters hebben een zwart-wit verenkleed, een oranje snavel en oranje poten en rond de ogen een oranje ring. Vrouwtjes en mannetjes zien er hetzelfde uit. Hun lichaamslengte bedraagt 40 tot 45 centimeter en ze wegen 400 tot 800 gram.
Gehalveerd
Sinds 1970 heeft de deze week waargenomen scholekster voor heel wat nakomelingen kunnen zorgen. En dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de soort. De afgelopen twintig jaar is het aantal scholeksters meer dan gehalveerd. Er zijn verschillende oorzaken voor het verdwijnen van de vogel. Intensivering van landbouw is er één van, waardoor broedgebieden verdwijnen en kuikens niet goed grootgebracht kunnen worden. Ook de verdwijning van droogvallende mosselbanken door overbevissing is een belangrijke oorzaak.
De scholekster houdt van open landschap, blijvend grasland en een hoog waterpeil in de winter. Door een hoger waterpeil is het gras en de grond eronder wat zachter, waardoor deze weidevogels makkelijker voedsel kunnen vinden. Zo’n 75 procent van alle scholeksters in Nederland broedt in het landelijk gebied achter de dijken.
Pietepietepiet…
Het is te hopen dat de 46-jarige scholekster nog een paar jaar in gezondheid mag leven en dat velen hem of haar daarin zullen volgen. En wanneer je in het vervolg het kenmerkende ‘pietepietepiet’ hoort van een groepje rondvliegende scholeksters, sta er dan even bij stil dat ze misschien wel ouder zijn dan jijzelf!
In de onderstaande video van natuurfilmer Marc Plomp is een broedende scholekster te zien, waarna de eieren uitkomen en uiteindelijk de jonge scholekstertjes aan de wandel gaan:
Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel