Een boer in het noorden van IJsland ontdekte onlangs een zeearend in moeilijkheden. Aangezien het dier niet meer kon vliegen, nam hij het mee naar huis en schakelde hulp in. Toen deskundigen de roofvogel bekeken, bleek hij geringd en maar liefst 25 jaar oud te zijn.
Þórarinn Rafnsson was op pad toen hij een zeearend aan rand van een rivier Miðfjörður zag. Hij zag dat de grote roofvogel probeerde op te vliegen, maar dit lukte hem niet. Rafnsson realiseerde zich dat het dier gewond was. Hij kreeg het voor elkaar om zijn jas over de vogel te gooien toen deze in het lange gras zat en nam het dier mee naar huis. Daar gaf hij de vogel vis en vlees te eten, wat zeer gewaardeerd werd.
Aangezien hij niet wist hoe hij de arend moest verzorgen, nam hij contact op met de politie om advies in te winnen. Agenten kwamen bij hem langs en namen contact op met het IJslandse Instituut voor Natuurlijke Historie. Daar besloot men dat de arend het beste door hun deskundige staf behandeld kon worden.
Hoge leeftijd
Toen de zeearend werd onderzocht, bleek hij in 1993, als jonge vogel, geringd te zijn in de baai Breiðafjörður. Dit betekent dat het dier maar liefst 25 jaar oud is. Gemiddeld worden zeearenden 21 jaar oud. Deze roofvogel is waarschijnlijk een van de oudst levende dieren.
Populatie groeit
Zeearenden zijn zeldzaam in IJsland. Dat is wel eens anders geweest. Ooit kwamen ze veel voor, tot aan het einde van de 19e eeuw. Daarna daalde hun aantal drastisch doordat ze werden gedood. Sinds 1914 zijn ze beschermd, maar hun aantal groeide maar moeizaam. Pas sinds 1964, toen het verboden werd vossen te doden door vergiftigd aas neer te leggen, begon hun aantal toe te nemen. Tegenwoordig zijn er 75 volwassen paartjes. Zo’n 25-30 paren brengen elk jaar nageslacht voort.
De zeearend is de grootste vogel in IJsland. Een volwassen vogel heeft een vleugelspanwijdte van 2 tot 2,5 meter, is 70 tot 90 cm groot en weegt zo’n 5 kilogram.
Bron: Mother Nature Network ©Animals Today Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Bravo voor de boer (en ik houd niet zo van boeren). Hoe gaat het nu met het dier?