Vrijdag 16 augustus zijn er opnieuw Europese steuren uitgezet in de Rijn. De uitzetting van 250 vissen is onderdeel van de voorbereiding op een mogelijke terugkeer van de soort, die op het punt staat van uitsterven. In 2012 en 2015 zijn er al steuren uitgezet in de Rijn en in 2023 in de Biesbosch. Deze uitzet vond plaats bij Millingen aan den Rijn.

Opnieuw 250 Europese steuren uitgezet in de Rijn
Opnieuw 250 Europese steuren uitgezet in de Rijn | Foto (steur in aquarium): Cacophony via Wikipedia CC BY-SA 3.0

De Europese steur (Acipenser sturio) is de grootste zoetwatervis die in de Nederlandse rivieren leeft. De steur is een vis die in de natuur meer dan twee meter lang kan worden en 150 tot 300 kilo kan wegen. Steuren heeft beenplaten in plaats van schubben en een spitse kop met tastdraden rondom zijn mond.

De steur kwam vroeger in bijna heel Europa voor. De vissoort leefde al miljoenen jaren in Nederland, maar werd in 1953 officieel uitgestorven verklaard. De grote vis staat overal op het punt van uitsterven. In de Noordzee leven er minder dan duizend volwassen dieren.

steur
Acipenser sturio (1879) | Beeld: Alexander Francis Lydon – British fresh water fishes CC0

Obstakels in de rivier

De belangrijkste reden hiervoor was de overbevissing. Maar de reden waardoor hij niet terug kan keren komt door obstakels in de rivier. Het is een riviervis, die vooral voorkomt in ondiepe kustwateren. De trekvis leeft in de Noordzee en gaat terug naar de rivieren om te paaien. Maar door de aanleg van sluizen en dammen kan hij niet terug naar de rivier. Ook de drukke scheepvaart maakt het lastig voor de vis om terug te keren. Kanalisering en vervuiling spelen ook een rol.
.

#GNvdD: Visdeurbel in Utrecht scoorde als een tierelier

.
Sinds 2004 werken onder meer het Wereld Natuur Fonds en ARK Rewilding Nederland samen aan de herintroductie van de steur. Het herstel en behoud van vrij stromende rivieren is belangrijk voor het behoud van riviernatuur en vissen. De waterkwaliteit van de rivieren is inmiddels verbeterd en er is ook meer voedsel te vinden.

Onderzoek naar herintroductie steur

De steur is de grootste trekvis in het Rijnsysteem. Als het goed gaat met deze vis op zijn tocht tussen zoet en zout water en hij zich voort kan planten in een gezonde rivier, dan kunnen kleinere vissen dat ook. Trekvissen hebben zowel de zee als de rivieren nodig. Deze vissen hebben een natuurlijke rivierdelta nodig met zoet-zout overgangen, getijdenverschillen en een open verbinding meer zee. Begin 2019 zijn de Haringvlietsluizen op een kier gezet. Maar een open Haringvliet is nodig voor een gezonde populatie Europese steuren.
.

.
De terugkeer van de vis zorgt voor een grotere biodiversiteit. Daarom is het belangrijk om de steuren te volgen met identificatiechips, predatietags en locatiezenders. Zo kunnen er gegevens worden verzameld over hun overlevingskansen, migratieroutes en de terugkeer naar de Rijn voor voortplanting. De informatie is nodig om te bepalen of het mogelijk is om de Europese steur grootschalig te herintroduceren en wat de beste manier is om dit te doen.

Bronnen:

Migrerende riviervispopulaties in 50 jaar driekwart kleiner

©AnimalsToday.nl Jane Sauer