In het Engelse graafschap Cheshire is een ooievaar gezien. Dit is bijzonder, want de ooievaar was in Engeland al 600 jaar uitgestorven. Sinds een paar jaar is de vogel terug dankzij fokprogramma’s en broedt de soort weer in het VK. Maar Cheshire ligt een stuk noordelijker dan waar de dieren tot nu toe verbleven.
Om de vogels te herintroduceren zijn er in het verleden ruim 100 ooievaars in gevangenschap gefokt en uitgezet op drie locaties in de graafschappen Sussex en Surrey, waaronder Knepp Estate. Op het terrein van Knepp en omliggend gebied, leven ooievaars in het wild en in omheinde hokken, die open zijn aan de bovenkant. Zo kunnen de vogels wegvliegen.
Op een nestcamera van het White Stork Project kun je een ooievaarsfamilie live volgen op het Knepp Estate.
.
Natuurlijke omgeving
Sommige vogels worden gehouden in het Cotswold Wildlife Park en ieder jaar nemen managers van het project nakomelingen mee naar het herbeboste Knepp Estate en Wadhurst Park in Sussex. Zo kunnen de ooievaars opgroeien in een natuurlijke omgeving en hun vaardigheden oefenen om te overleven en zelfstandig te leven op het Engelse platteland. Medewerker landbeheer van de Cheshire Wildlife Trust, Darren Banks:
“Ik dacht eerst dat het een kraanvogel was, maar na een tijdje kijken realiseerde ik me dat het een witte ooievaar was. Het was fantastisch om te zien hoe hij met zijn ongelofelijke spanwijdte boven ons cirkelde.”
.
De waarneming is bijzonder, omdat Cheshire niet in de buurt van Cotswold of Knepp Estate ligt. Banks:
“Er zijn geen plannen om ze hier in Cheshire te herintroduceren, maar het was een geweldig teken om er een zo ver noordelijk te zien.”
Ooievaar na 600 jaar terug
Er leven al honderden jaren geen ooievaars meer in het Verenigd Koninkrijk. De laatste registratie van een broedpaar was in 1416, toen het nestelde op een kathedraal in Edinburgh. Pas in 2020 werd er een broedpaar in Groot-Brittannië geregistreerd. Wereldwijd is hun aantal afgenomen door habitatverlies en industrialisatie.
.
.
Ooievaars leven in wetlands en open graslanden en komen niet graag in dichtbeboste gebieden. Dus de dieren profiteerden eigenlijk van het kappen van bossen in Europa. De vogels gaan naar Zuid-Europa of Afrika om te overwinteren en keren in de zomermaanden terug naar nestplaatsen waar ze al eerder met succes hebben gebroed.
Fokprogramma’s
White Stork Project is betrokken bij de herintroductie van ooievaars. Zo doneerde de dierentuin van Warschau vogels aan het project. De dieren waren gered na ongelukken op wegen of met hoogspanningskabels. Volgens het White Stork Project waren er in 2020 twee broedparen en in 2023 waren er negen. Dit jaar is dat aantal gestegen naar elf, waaruit er 29 kuikens zijn geboren.
Momenteel zijn er twee fokprogramma’s in het zuiden van Engeland. Een samenwerking tussen het White Stork Project, Cotswold Wildlife Park en Knepp Estate. Het doel van het project is om in 2030 50 paren wilde ooievaars te herintroduceren in het zuiden van Groot-Brittannië. Op dit moment zijn er al meer dan 250 ooievaars vrijgelaten. De vrijlating van in gevangenschap gefokte vogels versterkt de koloniepopulaties en bevordert het migratiegedrag.
Bronnen:
- Good News Network
- Rewilding Britain
- White Stork Project
- White Stork Project/YouTube
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Ooievaarsparen doen opnieuw aan ‘kamikazeacties’ boven snelweg
©AnimalsToday.nl Jane Sauer