Na een rehabilitatietraject van ruim drie jaar hebben olifantenweesjes Kavalamanja en Maramba afgelopen maandag het Olifantenweeshuis in Zambia verlaten. De komende tijd verblijven ze in de Kafue Release Facility in het National Park van het Afrikaanse land. Daar worden ze samen met andere weesolifanten voorbereid op een terugkeer naar de vrije natuur.

olifantenweesjes
De twee olifantenwreesjes in de Kafue Release Facility | Foto: IFAW

Alle olifanten in de Release Facility zijn wees, veelal omdat hun moeders voor ivoor gestroopt zijn. Rachael Murton, oprichter van het weeshuis in Zambia:

“Kavalamanja and Maramba waren nog geen twee jaar oud toen ze werden gevonden. Maramba liep verloren en alleen rond en Kavalamanja werd gevonden naast haar dode moeder. Als ze niet toevallig waren ontdekt en opgenomen in het weeshuis, zouden ze zonder twijfel zijn omgekomen door ondervoeding. Olifantenkalveren zijn tot hun derde levensjaar afhankelijk van moedermelk.”

Afgelopen maandag hebben de dieren na een tien uur durende reis kennisgemaakt met de langzaam groeiende kudde die inmiddels in de Kafue Release Facility leeft. Murton:

“De komende maanden zullen Kavalamanja en Maramba, nu ruim vier jaar oud, langzaam van de melk worden afgehaald, zullen ze leren om met andere olifanten te socialiseren en zelf hun voedsel te vinden. Drie essentiële dingen voor in het wild levende olifanten.”

olifantenweesjes Kavalamanja en Maramba worden tijdens de reis natgehouden | Foto: IFAW
Kavalamanja en Maramba worden tijdens de reis natgehouden | Foto: IFAW

In de Kafue Release Facility lopen de olifanten overdag vrij door het Nationale Park. Zodra de avond valt, keren de jonge olifantenweesjes terug naar een drie hectare groot omheind gebied waar ze veilig zijn voor roofdieren en stropers. De faciliteit wordt gefinancierd door het IFAW (International Fund for Animal Welfare).

Jason Bell, IFAW directeur in Zuid-Afrika

“Elk jaar worden tussen de 40 en 50 duizend olifanten gedood voor hun ivoor. Een onvoorstelbare hoeveelheid. Het mooie van het weeshuis in Zambia is dat het laat zien dat we naast die enorme cijfers nooit de individuele gevallen mogen vergeten. De dieren die direct door deze wanpraktijken geraakt worden Olifanten zijn bijzonder intelligente dieren met complexe sociale structuren. Als we die verstoren door stroperij en ongeremde verstedelijking is het gevolg voor de familie immens. Het IFAW gelooft dat elke olifant een kans verdient op een goed en veilig leven. Daarom steunen we het Olifantenweeshuis in Zambia, leiden we door heel Afrika Rangers op en pakken we samen met organisaties als INTERPOL de internationale ivoorhandel aan.”

Persbericht IFAW