In Northumberland (VK) is een babybever geboren. Dit is bijzonder nieuws, want de familie bever is pas een jaar geleden uitgezet op landgoed Wallington. Tot vorig jaar was de bever maar liefst 400 jaar uitgestorven in dit gebied. De geboorte is het resultaat van het vrijlaten van vier Euraziatische bevers. De dieren hebben het landschap in positieve zin veranderd; door het bouwen van nieuwe dammen, kanalen en holen.
Een team van meer dan 25 vrijwilligers van de National Trust helpt mee om voor de bevers in Wallington te zorgen. Samen met het rangerteam hebben de vrijwilligers de herintroductie voorbereid, inspecteren ze twee keer per week de afrastering, voeren ze noodreparaties uit en houden het welzijn van de dieren in gaten. Lead Ranger van de National Trust in Wallington, Helen McDonald zegt:
“We zijn blij dat we na een afwezigheid van 400 jaar weer bevers hebben die zich in Wallington voortplanten. Ze hebben veel moeite gedaan om hun hutten te bouwen, te onderhouden en om hun familie te vestigen. Ze hebben veel doorzettingsvermogen en veerkracht getoond tijdens hun verhuizing en tijdens de overstromingen van het afgelopen jaar. Het is een opluchting dat ze zich succesvol hebben voortgeplant en om te weten dat ze zich hier in Wallington thuisvoelen. We zullen de familie blijven volgen om hun gezondheid en conditie te checken.”
.
Positief effect op leefomgeving in Northumberland
De bevers hebben een grote impact op de omgeving van het landgoed en hebben een positief effect op de habitat. Het werk van één volwassen koppel, kan zoveel effect hebben op de omgeving. Zo is het waterniveau bijvoorbeeld veranderd door het creëren van waterrijke natuurgebieden. Door de bouw van nieuwe dammen, zijn er vijvers, poelen en modderlandschappen ontstaan met een oppervlakte half zo groot als een voetbalveld. De nieuwe ecosystemen trekken veel andere wilde dieren aan, zoals ijsvogels, blauwe reigers en Daubenton’s vleermuizen. Landschapsmanager van de National Trust in Wallington, Paul Hewitt zegt:
“Hun impact is verbazingwekkend. Vorig jaar rond deze tijd wist ik nog niet precies wat de bevers deden. Nu begrijp ik veel meer. Het is zo’n magisch dier in de zin van wat hij allemaal doet. Ze zijn al 400 jaar weg en je realiseert je al snel wat we daardoor hebben moeten missen. Bevers veranderen het landschap voortdurend. Je weet niet wat er gaat komen en dat maakt sommige mensen waarschijnlijk bang. Het zijn eigenlijk rivieranarchisten.”
.
Herintroductie bevers
Tegenwoordig zijn er enkele herintroductieprojecten in Engeland om de bever weer terug te brengen. De beverfamilie in Wallington is een van de weinige populaties in Noord-Engeland. De dieren spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Door hun werkzaamheden in het landschap trekken ze andere wilde dieren aan, maar ook is het landschap beter bestand tegen gevolgen van de klimaatverandering, zoals overstromingen en droogte. Devey:
“Bezoekers voelen zich optimistischer over de enorme milieu-uitdagingen waar de wereld mee te maken heeft. Daarom zijn bevers geweldig. Er is zoveel begrijpelijke doem en soberheid vanwege de klimaatcrisis en biodiversiteitscrisis, maar bevers geven hoop voor de toekomst. Ze kunnen een bondgenoot worden.”
.
Belangrijk voor ecosysteem
De bevers die vorig jaar werden vrijgelaten waren twee volwassen dieren en twee jongen. Of de pasgeboren telg een mannetje of een vrouwtje is, valt nog te bezien. De National Trust heeft dat nog niet bekeken. Medeoprichter van Wildlife Intrigue, die kleine beversafari’s organiseert in Wallington, Heather Devey zegt:
“Bevers hebben geen uitwendige geslachtsorganen. Het is daarom lastig om het geslacht te bepalen. Je kunt het eigenlijk alleen zien aan hun anale klieren.”
Bevers speelden vroeger een belangrijke rol in de Britse rivieren. Zo’n 400 jaar geleden werden ze met uitsterven bedreigd vanwege hun vacht, vlees en anale geurklieren. De klieren produceren het zogenoemde uitscheidingsproduct ‘castoreum’ (of bevergeil), wat naar vanille zou smaken.
.
Babybevers goed voor de toekomst
Het uitzetten van de bevers in Wallington in 2023 is een samenwerking tussen de National Trust en de Bever Trust. Wallington is al drie jaar bezig met een groot natuurherstelproject genaamd ‘Wilder Wallington’, waarbij het herstel van diersoorten een belangrijk onderdeel vormt. Het landgoed is 5431 hectare groot. De omvang van dit gebied betekent dat het werk dat hier wordt gedaan, bij zal dragen aan natuurherstel en klimaatbestendigheid.
Bronnen:
- The Guardian
- National Trust
- Lees ook op Animals Today:
.
©AnimalsToday.nl Jane Sauer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?