In de rubriek Goed Nieuws van de Dag (#GNvdD) besteden we dagelijks aandacht aan een bericht waar je blij van wordt, als afleiding van het vele verdrietige nieuws over dieren, natuur en milieu. Bijzondere reddingsacties, mooie vriendschappen, hoopgevende politieke beslissingen of gewoon een verhaaltje over dieren die het enorm naar hun zin hebben; ze kregen allemaal aandacht op PiepVandaag.nl. Vandaag een kleine terugblik op het mooiste nieuws van 2015.

#GNvdD
Van #GNvdD word je blij! | Foto: Mark Hillary/Flickr

Circusdieren
Afgelopen najaar ging in Nederland eindelijk het verbod in op het gebruik van wilde dieren in circussen. Sindsdien is het niet langer toegestaan om olifanten, leeuwen, tijgers, zebra’s of andere wilde dieren in te zetten voor entertainmentdoeleinden. Wilde Dieren de Tent Uit (WDdTU) heeft zich jarenlang ingezet voor dit verbod, en maakte bekend zichzelf op te heffen na de invoering van de nieuwe wet. Ook in een groeiend aantal andere landen zijn wilde dieren in het circus inmiddels taboe.

Nog lang niet alle dieren profiteren van het verbod, zoals blijkt uit de situatie van olifant Carla bij Circus Renz Berlin, waar PiepVandaag een petitie voor startte. En hoewel er steeds meer landen volgen met een soortgelijk verbod zijn er helaas ook erg veel misstanden waar geen wet iets tegen kan doen. Zo berichtte #GNvdD op 3 december dat een poema was bevrijd uit een illegaal circus in Peru, waar eerder in het jaar ook al meerdere leeuwen en apen gered werden. Op 8 april schreven we dat een aantal olifanten bevrijd was uit een circus in India. Allemaal dieren die het slachtoffer werden van de circusindustrie, mishandeld voor vermaak. En ook in dierentuinen zijn helaas veel misstanden rond dierenwelzijn.

Als symbool voor al deze dieren staat misschien wel de circusolifant waarover we op 19 maart schreven. Lucky is een prachtige blinde circusolifant, die optrad in Surin, Thailand. Door de enorme spotlights die in het circus werden gebruikt is Lucky blind geworden. Gelukkig is ze gered en mag ze de rest van haar leven in vrijheid doorbrengen. Lees verder…

#GNvdD
Lucky op weg naar de vrijheid | Foto: screenshot video

Stierenvechten
Een andere vorm van ‘entertainment’ met dieren is het vreselijke stierenvechten. In landen als Spanje is dit wrede vermaak officieel onderdeel van het culturele erfgoed. Gelukkig stemde het Europees Parlement in oktober tegen de subsidies voor deze Spaanse traditie van dierenmishandeling.

Behalve in de arena worden stieren ook door opgejaagd door de straten van dorpen en steden. Hoofdredacteur Karen Soeters maakte een reportage over Toro de la Vega, waar ieder jaar een stier op laffe wijze door een meute mannen wordt nagezeten en gedood.

Gelukkig zien steeds meer mensen in dat deze wrede vorm van vermaak niet meer past bij de 21e eeuw. Op 28 augustus konden we melden dat in Mexico steeds meer verzet komt tegen het stierenvechten en dat dit resulteert in een toenemend aantal regionale verboden. En ook op Spaans grondgebied neemt het verzet toe, zoals we schreven op 4 augustus over Palma de Mallorca. De hoofdstad van de Spaanse autonome eilandengroep de Balearen sprak zich uit tegen het stierenvechten. Dit was tot nu toe het grootste succes van de campagne ‘Mallorca Sense Sang’ (Mallorca zonder bloed), van CAS International en AnimaNaturalis. Dankzij deze campagne hebben zich tot nu toe 16 gemeenten op het Spaanse eiland tegen het stierenvechten gekeerd. Lees verder…

@GNvdD
Historisch moment in gemeenteraad Palma de Mallorca | Foto: ©Mallorca Sense Sang

Dierproeven
In Nederland kwam de Universiteit van Maastricht in een slecht daglicht te staan omdat ze dierproeven wilden doen op een groep labradors. Dergelijk onderzoek vindt wereldwijd helaas nog steeds op grote schaal plaats, terwijl het doorgaans helemaal niet representatief is voor hoe de mens reageert. Los daarvan gaat het om vreselijke experimenten, waarbij de dieren zeer ernstig mishandeld worden, om daarna gedood te worden, als ze de proeven al overleefden. Gelukkig worden er steeds betere technieken ontwikkeld waardoor dierproeven voor de medische wetenschap overbodig zijn.

Het besef dat dierproeven vreselijk zijn dringt inmiddels langzaam door in de wetgeving van landen. Zo besloot Nieuw-Zeeland om een verbod op dierproeven in de wet op te nemen, in navolging van  Australië. Niet dat ze er daarmee zijn, want het betreft alleen een verbod op dierproeven voor cosmetica. Maar de basis waarop het verbod tot stand kwam is bijzonder, want men erkent dat dieren gevoel hebben, en dus pijn ervaren en daarom dezelfde behandeling verdienen als mensen. Dit lijkt een logische conclusie, maar om het te erkennen als land en er wetgeving op te baseren is een hele stap. Toch is dit precies wat er in Australië plaatsvond. Lees verder…

#GNvdD
Geen dierproeven meer voor cosmetica in Australië | Foto: Rick Eh?/Flickr

Festivals
Jaarlijks terugkerende festivals waarbij massaal dieren geslacht worden zijn een gruwel voor iedere rechtgeaarde dierenliefhebber. Noem de naam Yulin in China, en de rillingen lopen je over de rug. Duizenden honden en katten worden jaarlijks afgeslacht om opgegeten te worden, en vaak gaat het gewoon om huisdieren die illegaal van straat geplukt worden.

Kleine lichtpuntjes zijn individuen die zich persoonlijk inzetten tegen dergelijke vreselijke volksfeesten, zoals voormalige Chinese miljonair Wang Yan waarover we op 30 november schreven, die een heel slachthuis opkocht en zo honderden honden redde van de slacht. Een soortgelijk bericht hadden we op 30 januari, toen we schreven dat Chinese dierenactivisten het lot van 800 honden ten goede hadden gekeerd.

Toch blijven dit individuele gevallen, want er komt helaas geen einde mee aan de slachtfeesten. Maar dat petities en protestacties wel degelijk zin hebben, bleek uit de beslissing dat het beruchte Gadhimai festival in Nepal voortaan geen massale slachtpartij meer zal zijn, maar een ‘gedenkwaardige viering van het leven.’ Eindelijk werd besloten, dankzij de vele protesten wereldwijd, dat de volgende feesten een vredelievend karakter zullen hebben. 300 jaar lang vond om de vijf jaar dit bloederige offerfeest plaats, waarbij gedurende twee dagen zo’n half miljoen dieren werden gedood, waaronder veel runderen. Deze ‘traditie’ is nu ten einde. Lees verder…

#GNvdD
Waterbuffels geen slachtoffer meer van Gadhimai festival | Foto: Jillian Stewart/Flickr

Bont
Nu het weer kouder is zien we helaas weer veel mensen met bontkragen rondlopen. Nutteloze versierselen waarvan de drager zelden op de hoogte is welk dierenleed erachter schuilt. Veel consumenten weten helaas nog steeds niet dat de bontindustrie een vreselijke bedrijfstak is, al kan het sommigen ook niet schelen. Bont betekent pijn, dood en bloed, en dat kleeft aan de handen van de kledingmerken en de kopers van deze ‘mode’.

Toch was er ook goed nieuws te melden dit jaar, zoals op 26 augustus, toen de modegigant Bestseller besloot niet langer kleding op de markt te brengen met angorawol, na een succesvolle campagne van PETA Duitsland. Zij onthulden eerder dat de wol wordt geoogst door het haar uit de levende konijnen te trekken, die het daarbij uitgillen van de pijn. Niet alleen internationale merken zoals Bestseller, H&M, Tommy Hilfiger, United Colors of Benetton en Zara hebben angora verboden, Nederlandse modemerken zoals C&A, Scotch & Soda, WE Fashion, Gaastra en SuperTrash hebben deze wrede industrie ook de rug toegekeerd. En op 10 november konden we het heugelijke nieuws melden dat Nederland heeft besloten om de nertsenfokkerij uit te bannen.

Maar misschien kwam het beste nieuws wel uit Noorwegen, waar de laatste zeehondenjager de pijp aan Maarten gaf. Op 29 mei konden we melden dat aan de tot december 2014 door Noorwegen gesubsidieerde jacht op zeehonden definitief een einde was gekomen, mede dankzij een Europees verbod uit 2010 op de import van zeehondenbont. Hierdoor was de Noorse zeehondenjacht niet langer rendabel. Laten we hopen dat we dit in 2016 ook kunnen melden over landen als Canada en  Namibië. Lees verder…

#GNvdD
Noorse zeehondenjacht voorbij! | Foto: CaroLa/Filckr

Bijzondere vriendschappen
Iedere vriendschap is bijzonder, of die nu is tussen mensen onderling, mensen en dieren of tussen dieren zelf. Dit gevoel van vriendschap kan leiden tot prachtige verhalen, zoals op 20 oktober, toen we schreven over een 12-jarige jongen in Engeland, die gewonde, zieke en ongewilde dieren opvangt in zijn eigen ‘dierenziekenhuis’.

Dat dieren gevoel hebben en vriendschap kennen is duidelijk, maar hoever dat kan gaan blijkt uit het feit dat heel verschillende diersoorten ook bevriend met elkaar kunnen raken. Op 15 oktober schreven we over een jonge olifant en een giraf die alleen elkaar hebben en dikke maatjes zijn. Dergelijke verhalen doen ons iedere keer weer beseffen hoe weinig we als mensen eigenlijk afweten over het gevoelsleven  van dieren.

Wanneer dieren alleen zijn kunnen ze erg eenzaam worden, vooral wanneer ze gewend zijn om van nature in grote groepen te leven. Wat er door de hoofden van de paarden ging waarover we op 14 juli schreven blijft natuurlijk gissen, maar het lijkt erop dat ze begrepen dat een eenzame pinguïn behoefte heeft aan gezelschap. Hij was op één van de Falklandeilanden zijn groep kwijtgeraakt. Eenzaam dwaalde hij rond over het uitgestrekte besneeuwde landschap, totdat hij een groep onverwachte nieuwe vrienden tegenkwam die hem onder hun hoede nam; een kudde wilde paarden. Lees verder…

#GNvdD
Dierenvrienden | Foto: Sarah Crofts

2016
Natuurlijk waren er in 2015 nog veel meer prachtige en ontroerende goednieuwsberichten. En daar gaan we in het nieuwe jaar natuurlijk gewoon mee door. Want dankzij dit soort verhalen weten we waarom we ons inzetten voor dierenwelzijn wereldwijd. Dieren zijn bijzondere levende wezens van vlees en bloed, met gevoelens en emoties, net zoals de mens. Dieren kunnen onze vrienden zijn, troost bieden, vrolijkheid brengen en vertedering opwekken. Het zijn onze trouwe kameraden door dik en dun en de medebewoners van deze planeet. En daar moeten we ze iedere dag dankbaar voor zijn en respect voor tonen.

Daarom sluiten we het laatste #GNvdD van dit jaar af met de wens dat iedereen een gezond, gelukkig, liefdevol, milieubewust en vooral diervriendelijk 2016 staat te wachten. Al zullen veel dieren (en mensen) zich komende nacht eerst nog door de herrie en stank van het vuurwerk moeten worstelen. Laten we duimen dat we hierover komend jaar een mooi goednieuwsverhaal kunnen schrijven.

Bron: PiepVandaag.nl ©PiepVandaag.nl Bart van Riel