De overheid van de regio Coquimbo, in het noorden van Chili, heeft het grote mijnbouwproject Dominga tegengehouden omdat het de nabijgelegen natuurreservaten voor Humboldtpinguïns bedreigt. Zo’n negenhonderd vissers van Punta Choros hebben zich hiertegen verzet en dit aangekaart bij de overheid.

mijnbouwproject
Humboldtpinguïns | Foto: Andrea Baldassarri via Compfight cc

De open mijn zou 10.000 hectare groot worden. Daarnaast had het een nieuwe haven nodig om het vervoer van de mineralen naar China, Japan en andere markten mogelijk te maken. Geografe Paulina Correa, tevens verantwoordelijk voor het Nationaal Reservaat:

“Het gaat om een gebied dat rijk is aan bodemdieren, met veel algen en microleven…We willen dat het mijnbouwproject wordt herwerkt. Er is ontwikkeling nodig, vooral in een arm gebied als dit, maar het moet goed gedaan worden. Hier doen we aan low impact-toerisme. Veel mensen leven daarvan. Wij willen een ontwikkeling die de natuur niet in gevaar brengt.”

Het Chileense bedrijf Andes Iron wil 2,5 miljard dollar investeren in de winning van 12 miljoen ton ijzer en 150.000 ton koper per jaar. De exploitatie van deze mineralen zou 26,5 jaar duren. De vissers vrezen dat de nationale regering de beslissing van de regionale overheid nog terugdraait. Andes Iron gaat deze maand in beroep bij de ministerraad, wat de vissers tot zorgen baart. Ze vrezen dat de nationale regering alsnog het besluit van de regionale overheid terugdraait.

Werkgelegenheid
Het Dominga-project heeft de plaatselijke gemeenschap van Punta Choros behoorlijk verdeeld. Het bedrijf wijst op de enorme grote tewerkstelling die het project mogelijk maakt: 9800 banen bij de bouw en 1400 banen bij de exploitatie. Het gaat hier om een regio waar veel armoede heerst. De mensen die tegen de Andes gebergte wonen zijn vóór het project, want zij maken kans op een baan. Wie van visserij en toerisme leeft is tegen.  Er komen veel toeristen naar dit gebied voor de mooie stranden en de mogelijkheden om walvissen te spotten. De restaurants en hotels voorzien aan honderden mensen van werk.

Humboldtpinguïns
Het Nationaal Reservaat voor Humboldtpinguïns zou bedreigd worden als dit project wordt uitgevoerd. Sinds 1990 worden hier de humboltpinguïn beschermd. 80% van de wereldwijde populatie (zo’n 50.000 pinguïns) broedt in dit reservaat.  Tevens leven hier nog andere bedreigde soorten, zoals het Chileens alkstormvogeltje, de Patagonische zeeleeuw, en de kustotter. Ook komen hier diverse endemische planten voor die kwetsbaar zijn. Gouverneur Claudio Ibáñez van de regionale regering:

 “De compensatie- en herstelmaatregelen die het bedrijf voorstelt op milieuvlak, volstaan niet om te garanderen dat men zonder vervuiling kan leven en het milieu en de natuur kan beschermen…Het project biedt een belangrijke kans op economische en sociale ontwikkeling, maar we brengen een van de belangrijkste natuurreservaten ter wereld in gevaar, de habitat voor tientallen soorten.”

Liesbeth Van der Meer van Océana Chile, die zich bezig houdt met het beschermen van de marine fauna in Chile, gaat ervan uit dat de regering het project definitief verwerpt:

 “Eerder dan een politiek probleem is het een probleem van de evaluatie van de milieu-impact. Door een reeks onregelmatigheden kan men de impact op wat een van de 36 hotspots voor biodiversiteit in de wereld is, niet meten.”

Bron: La Chispa ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer