Op de Thaise stranden zijn meer lederschildpadnesten gevonden dan in de afgelopen twintig jaar. Dit komt omdat de met toeristen gevulde stranden nu leeg zijn door het coronavirus.
Thailand
In Thailand zijn bijna drieduizend mensen geïnfecteerd en 49 doden gevallen door het coronavirus. Ook Thailand heeft veel maatregelen genomen, onder andere om toeristen te weren met een verbod op internationale vluchten. Maar ook burgers moeten thuisblijven. Door de maatregelen zijn stranden vrijwel leeg, iets waar de zeldzame lederschildpadden graag gebruik van maken.
Sinds november zijn 11 nesten gevonden, volgens de directeur van het Phuket Marine Biological Center het hoogste aantal in twintig jaar. “Dit is heel goed nieuws omdat veel paaigebieden door mensen zijn vernietigd” aldus de directeur. Paaigebieden zijn de plekken waar schildpadden – en andere zeedieren – hun eitjes leggen.
Thailand is seeing a record number of baby leatherback sea turtles hatching as popular tourist beaches are left undisturbed during COVID-19 lockdown. https://t.co/eCmf7BxTwS pic.twitter.com/wkPtZlOEpE
— ABC News (@ABC) April 21, 2020
Grote risico’s
De afgelopen vijf jaar zijn er zelfs helemaal geen nesten gevonden. Schildpadden lopen namelijk een groot risico gedood te worden door vissers en mensen op het strand. Bovendien worden eitjes soms door mensen uitgegraven en gestolen. Daarnaast mijden de schildpadden drukke stranden omdat ze hun eitjes in stille, donkere gebieden leggen.
Lederschildpadden
De zeldzame lederschildpadden leven in de zee en zijn de enige in zee levende schildpadden die niet behoren tot de familie zeeschildpadden. In Thailand zijn ze een bedreigde diersoort en ook de IUCN (Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur) noemt ze een kwetsbare soort.
Niet alleen in Thailand is er een enorme groei aan schildpadden. Ook in Indiase en Braziliaanse stranden zijn miljoenen eieren gelegd. De verwachting is dat de zeeschildpadden meer dan 60 miljoen eieren legden.
#GNvdD: Door lockdown leggen zeeschildpadden miljoenen eieren
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma