Twee Iberische lynxen van het fokprogramma LIFe+Iberlince zijn eind van de week uitgezet in het berggebied Montes de Toledo. De katachtigen van een jaar oud zijn een belangrijke schakel in het voortbestaan van deze bedreigde diersoort op het Iberisch Schiereiland.

lynxen
Dankzij een succesvol fokprogramma maakt de lynx weer een goede kans op het Iberisch Schiereiland | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Moruno (geboren in het fokcentrum van El Acebuche in Huelva) en Mazapán (uit het fokcentrum van Zarza de Granadilla in Cáceres) zijn op 5 mei vrijgelaten in het Spaans-Portugese berggebied Montes de Toledo in de Spaanse regio Castilië-la Mancha. Begin 2016 zijn al vijf lynxen geherintroduceerd in dit gebied en later dit jaar volgen er nog drie.

Volgens het Life+ Iberlince programma worden in totaal 47 lynxen vrijgelaten op het Iberisch Schiereiland, om de populatie een broodnodige impuls te geven. Het gaat om negen dieren in Portugal, in het nationale park Valo do Guadiana in de gemeente Mértola, en 38 lynxen in Spanje.

Dat het fokprogramma zijn vruchten afwerpt, blijkt uit het mooie nieuws dat, eveneens vorige week, werd bekendgemaakt dat de eerste lynx die is uitgezet in Portugal, Jacarandá, een jong heeft gekregen in Valo do Guadiana. Bijzonder is dat de grootste populatie lynxen in Portugal in het meest toeristische gebied leeft, de Algarve.

De fascinerende kat kan een meter lang worden en zo’n 50 cm hoog, met een gewicht van meer dan 15 kilogram. In de jaren 1990 was het inheemse dier bijna verdwenen, door de illegale jacht op konijnen (het belangrijkste prooidier van Iberische lynxen). Ook het verkeer en verdwijning van leefgebied vormen een bedreiging.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde