Het parlement van Letland heeft sinds een week de laatste wijzigingen van de Dierenbeschermingswet aangenomen. Het ‘fokken van dieren met als hoofd- of enige doel de productie van bont’ wordt verboden. Wel even geduld nog: de ban zal naar verwachting pas op 1 januari 2028 ingaan.
De afgelopen 10 jaar heeft de dierenrechtenvereniging Dzīvnieku brīvība campagne gevoerd voor het verbod op de pelsdierfokkerij, gesteund door 42.000 burgers en 50 NGO’s, die allemaal een open brief aan de Saeima hebben ondertekend, het Letse parlement. De wijzigingen met betrekking tot het fokken van dieren voor hun pels werden op 9 september 2021 door 11 parlementsleden van verschillende politieke partijen ingediend. Vorige week heeft de Saeima de amendementen op de Dierenbeschermingswet aangenomen met een overweldigende meerderheid van stemmen: 70 voor, 3 tegen.
Overgangsperiode, geen geld
In de loop van het jaar heeft de Commissie voor Economisch, Landbouw-, Milieu- en Regionaal Beleid verschillende voorstellen geëvalueerd. Uiteindelijk is de tekst van de wet gesteund die het fokken van pelsdieren verbiedt en bepaalt dat pelsdierhouders geen financiële vergoeding ontvangen, onder voorbehoud van een 5 -jarige overgangsperiode. Rekening houdend met eerdere internationale zaken, erkenden de leden van de commissie deze overgangsperiode als:
“…voldoende en een adequate compensatie voor ondernemers.”
De regeling zou pelsdierhouders voldoende tijd geven om hun activiteiten geleidelijk te beëindigen en de financiële schade kunnen beperken. Het verbod treedt daarom in werking op 1 januari 2028. Katrīna Krīgere, hoofd van dierenrechtenvereniging Dzīvnieku brīvība:
“Dit is een historisch moment voor dierenrechten in Letland – een enorme overwinning voor zowel dieren als de mensen. Door het opsluiten en doden van dieren voor hun pels te verbieden, bevestigen wij, de Letse bevolking, onze waarden en respect voor dieren als levende wezens. We laten zien dat in ons land mededogen en rede belangrijker zijn dan hebzucht en uiterlijk vertoon. Onze houding ten opzichte van de kwetsbaren – dieren – is immers een spiegel van onze eigen menselijkheid.”
Momenteel worden in Letland elk jaar minstens 300.000 nertsen, evenals enkele honderden vossen en chinchilla’s, gedood voor hun bont. Het aantal pelsdierfokkerijen dat actief is in Letland en het aantal dieren dat erin wordt gefokt, is de afgelopen jaren afgenomen. Zo bedroeg het totale aantal dieren in Letse pelsdierfokkerijen in 2017 npg 617.000, in 2020 580.000 en in 2022 nog maar 274.000 dieren.
.
#GNvdD: Malta verbiedt pelsdierfokkers en productie foie gras
.
Letland sluit zich aan bij Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Estland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Luxemburg, Nederland, Slowakije, Slovenië en recentelijk Malta en Ierland. Helaas heeft Denemarken recent besloten de pelsdierhouderij in 2023 weer toe te staan, die stillag vanwege het risico op corona bij nertsen.
Fur Free Europe
Het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe roept op tot een verbod op de pelsdierhouderij in de hele Europese Unie, evenals een verbod op de verkoop van gekweekte bontproducten. Steun je dit verbod? Voeg dan ook je naam toe.
Bron:
©AnimalsToday.nl