Eens is de zoveel tijd gebeurt er iets waardoor vogelaars ’s nachts geen oog meer dichtdoen. Er is een bijzondere dwaalgast waargenomen, of zeearenden besluiten om in een nieuw natuurgebied te gaan broeden. Deze week speelde een lammergier in het Zuid-Nederlandse luchtruim de hoofdrol.
Lammergieren komen voor in midden- en Zuid-Europa, doorgaans in bergachtige gebieden als de Alpen of de Pyreneeën. Het zijn reusachtige vogels met een spanwijdte van wel 3 meter. Het is daarmee de grootste roofvogelsoort van Europa, en wanneer die zijn snavel laat zien boven Nederland gaan de harten van veel vogelliefhebbers sneller kloppen.
De lammergier is gisteren onder meer waargenomen boven Den Bosch, Sleeuwijk, Almkerk, Rosmalen en Uden, zo meldt Omroep Brabant. Volgens de Vulture Conservation Foundation gaat het waarschijnlijk om een vogel die vorig jaar uit het ei is gekropen. Jonge lammergieren staan erom bekend dat ze op zoek gaan naar nieuw leefgebied en kunnen daarbij soms enorme afstanden afleggen.
Aaseters
Lammergieren zijn echte aaseters, en zullen dus nooit een levende prooi vangen. Ze voeden zich voor het grootste deel met botten van kadavers. Door de grote snavelopening kan hij botten tot 18 centimeter lang in een keer doorslikken. Grotere botten neemt hij mee de lucht in en laat ze op een harde ondergrond kapot vallen. Botten bevatten behalve kalk ook veel eiwit en het merg is erg voedzaam.
Lammergieren kunnen door gebruik te maken van thermiek urenlang in de lucht cirkelen zonder een enkele vleugelslag. Het is daarom goed mogelijk dat ‘onze’ lammergier op een luchtstroom vanuit het zuiden, zonder al teveel inspanning, hier terecht is gekomen.
Vrijwel uitgestorven
De naam ‘lammergier’ stamt uit de tijd, dat men dacht dat de vogel op lammetjes en zelfs kinderen joeg. In Europa is dat een van de redenen geweest dat het dier halverwege de vorige eeuw vrijwel is uitgestorven, omdat hij intensief bejaagd werd. Volgens de IUCN is de status van de lammergier als bedreigde diersoort op dit moment ‘gevoelig’.
Omdat lammergieren aaseters zijn en Nederland wat dat betreft niet veel voedselaanbod heeft wordt verwacht dat de vogel vanzelf weer naar het zuiden zal wegtrekken. Wij wensen ‘onze’ gier dan ook een behouden vlucht en hopen dat hij of zij snel een geschikte leefomgeving vindt.
Op de website Waarneming.nl is de route van de lammergier op de voet te volgen.
Geluk
Wandelaars en vogelaars op de Sallandse Heuvelrug hadden in 2015 het geluk een lammergier waar te nemen. Deze reisde daarna door naar Groningen en Friesland. Ook in 2012 werd in Nederland een lammergier gezien.
Bronnen: Omroep Brabant, Wikipedia ©Animals Today Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Misschien moet hij richting de Oostvaardersplassen , genoeg kadavers daar…