Lang leek het erop dat een belangrijke massale broedplaats voor kleine, of lesser flamingo’s aan het Natronmeer in Tanzania opgeofferd zou worden voor de bouw van een chemische fabriek. Maar tot grote opluchting van dierenbeschermers besloot de Tanzaniaanse regering vorige week dat de nieuwe fabriek voor natriumcarbonaat er niet gaat komen.
Het Natronmeer ligt in het noorden van Tanzania en is dé plek voor vele honderdduizenden kleine, of lesser flamingo’s. En tevens de laatste, want alle andere broedplaatsen in het land zijn door menselijk toedoen verdwenen. Veel planten en dieren schuwen het water van het Natronmeer, dat vaak temperaturen ruim boven de 40 °C bereikt en zo alkalisch is dat het onze huid kan verbranden. Toch is het een paradijs voor flamingo’s, voor wie het hoge zoutgehalte meer voedsel betekent.
Ongeveer 75 procent van ’s werelds kleine flamingo’s broedt bij het Natronmeer en toeristen komen massaal af op de ongelooflijke’ roze parade’, die ontstaat wanneer flamingo’s en masse gelijktijdig in dezelfde richting lopen en rondjes draaien, alvorens tot de paring te komen.
Sodawinning
De dreiging voor het Natronmeer begon in 2006, toen Tata Chemical Industries en de National Development Corporation (NDC) van de Tanzaniaanse regering de bouw van een fabriek voor de winning van natriumcarbonaat (soda) aankondigden aan de rand van het meer. Het natriumcarbonaat wordt gewonnen uit het zoute water. Dit zou rampzalig zijn geweest, omdat deze fabrieken veel zoet water gebruiken, wat nodig is voor zowel mensen als dieren die langs het meer leven. Daarnaast zou het afvalwater van de fabriek in het meer gepompt worden.
Dat de winning van soda rampzalige gevolgen heeft voor flamingo’s is al gebleken bij andere zoutmeren in Tanzania. Zoals het Magadimeer, dat langzaam maar zeker verdroogde, getuige onderstaande reportage:
Soda wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de productie van glas. De NDC wil zich nu gaan richten op natriumcarbonaatafzettingen in Engaruka, ongeveer 50 kilometer verderop. Daarmee komt geen einde aan deze vervuilende industrie, maar de flamingo’s van het Natronmeer zijn gered van de ondergang.
Ecotoerisme
Raadslid Ibrahim Sakai in Engaresero aan het Natronmeer is opgelucht dat de Tanzaniaanse regering tegen de bouw van de fabriek heeft gestemd:
“De levens en het levensonderhoud van onze mensen zijn onlosmakelijk verbonden met dit meer en zijn omgeving. Een natriumcarbonaatfabriek zou onze graasland en watergebieden hebben verstoord. We kunnen nu vooruitkijken naar een mooie toekomst door middel van ecotoerisme.”
Bestuursvoorzitter John Salehe van Nature Tanzania, een vogelgerichte NGO gevestigd in Arusha, sluit zich hierbij aan:
“We zijn heel blij dat onze regering heeft besloten het meer van Natron te beschermen, wat een mondiaal juweeltje is voor Tanzania, Afrika en de wereld. De toekomst van kritieke ecosystemen zoals het Natronmeer is ecotoerisme, dat meer dan 12 procent bijdraagt aan het bruto binnenlands product van Tanzania en andere Oost-Afrikaanse landen.”
Recycling
Dat soda uit Tanzania gebruikt wordt voor de productie van glas wereldwijd geeft te denken. Hergebruik en recycling van glas is daarom niet alleen het opnieuw benutten van waardevolle grondstoffen, maar helpt ook om de flamingo’s in Tanzania te beschermen. Is dat geen mooie gedachte?
Bron: BirdLife International ©AnimalsToday.nl Bart van Riel