Het is een heel bijzondere dag in Primadomus, de Spaanse vestiging van AAP. Bijna onwerkelijk zelfs. Op donderdag 26 mei werd daar de opvang voor grote katachtigen officieel geopend, in het bijzijn van niemand minder dan Hare Majesteit Koningin Sofía van Spanje. Sofía is een groot dierenliefhebber en zet zich al jarenlang in voor dierenrechten. Tijdens haar bezoek liet de vorstin duidelijk haar waardering voor het werk van AAP blijken en accepteerde het verzoek om beschermvrouwe van de opvang te worden.“Dat is fantastisch nieuws voor AAP. Dat koningin Sofía op zo’n manier haar naam aan AAP verbindt, helpt ons om bewustzijn in Spanje en andere landen te creëren,” aldus AAP-directeur David van Gennep.
Koningin Sofía had het duidelijk goed naar haar zin tijdens de opening en werd bij binnenkomst met een luide brul werd begroet door leeuwin Savannah. Gehuld in een luchtige linnenbroek en op elegante, maar comfortabele espadrilles, stapte de 77-jarige vorstin moeiteloos over het ruige terrein van AAP Primadomus. Van Gennep zegt het volgende erover:
“Het was werkelijk geweldig. De koningin toonde oprechte interesse in het werk van AAP, stelde veel vragen en gaf duidelijk te kennen ons werk heel belangrijk te vinden. Ook wilde ze graag weten wat ze zelf kon doen om te helpen.”
Als beschermvrouwe speelt Sofía een belangrijke rol bij het werk van AAP. Door haar naam aan de stichting te verbinden, zet ze AAP ook buiten Nederland op de kaart. Zowel bij het grote publiek als bij andere hoogwaardigheidsbekleders. “En dat helpt ons enorm.”
Jane Goodall
Koningin Sofía is beschermvrouwe van de katachtigen, maar ook de primaten bij AAP Primadomus hebben een zogenaamde madrina: de legendarische antropologe Jane Goodall. Zij was niet in de gelegenheid bij de opening aanwezig te zijn, maar had wel een videoboodschap voor de aanwezigen. Een mooi moment, want de twee beschermvrouwen hebben een goede band met elkaar. Sofía was, net als de andere aanwezigen, aangenaam verrast door het filmpje. “Dat Jane Goodall de tijd had genomen een boodschap voor ons op te nemen, is natuurlijk fantastisch”, vindt Van Gennep.
Grote namen
Behalve Sofía waren er ook veel andere hoogwaardigheidsbekleders bij de opening. Zo was minister van buitenlandse zaken Pablo Saavedra aanwezig, evenals diverse vertegenwoordigers van de regering, verschillende wethouders, een afgevaardigde van CITES en de burgemeester van Villena, Fransisco Javier Esquembre Menor. Van Gennep:
“Dat zij nu met eigen ogen hebben gezien dat Hare Majesteit Koningin Sofía ons werk steunt, is erg belangrijk. Deze mensen maken de regels en de volgende keer als wij aankloppen en pleiten voor verandering, zullen ze eerder geneigd zijn naar ons te luisteren. Ook in Spanje kunnen ze niet meer om AAP heen!”
Logische stap
Stichting AAP vangt al 44 jaar exotische zoogdieren op en werkt vaak als oplossingspartner samen met overheden. Het opvangen van grote katachtigen was een logische vervolgstap in het werk van AAP. “We pleiten al jaren voor een verbod op het gebruik van wilde dieren in entertainment. Steeds meer Europese landen geven hier nu gehoor aan”, vertelt AAP-directeur David van Gennep. Dat is natuurlijk goed nieuws voor deze dieren, maar dan moet er wel voldoende gespecialiseerde opvang zijn. “Met name voor leeuwen en tijgers bleek hier een hier een groot tekort aan te zijn. Dankzij onze donateurs en de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, kunnen wij deze dieren nu ook een nieuw leven geven. Dweilen met de kraan dicht, noemen we dat.”
Over Koningin Sofía van Spanje
Koningin Sofía van Spanje is de ideale beschermvrouwe voor de nieuwe opvang. De 77-jarige vorstin heeft een lange staat van dienst als voorvechter van dierenrechten en zet zich al jaren actief in voor mens én dier. Ze is, behalve bij AAP, nauw betrokken bij verschillende goede doelen en is dankzij haar populariteit in de ideale positie om bewustzijn over dierenwelzijn te creëren en kan zo dus een grote bijdrage leveren aan de doelstellingen van AAP.
Hier vindt u een korte film over 1 jaar big cats bij AAP:
Meer weten over AAP
Kijk op www.aap.nl/bigcats voor meer over het werk van Stichting AAP, de opening en verhalen over de tijgers en leeuwen van AAP.
Persbericht Stichting AAP
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Met mensen van het koninklijk huis binnen de stichting worden er toch meer poorten geopend, gefeliciteerd !
Mooi! Op deze manier wordt er ook in Spanje meer bewustzijn gecreëerd met betrekking tot dieren en zullen wrede zaken afnemen. Gelukkig wordt er regelmatig vooruitgang geboekt en beetje bij beetje zullen misstanden verdwijnen.