Honden zijn niet de enige huisdieren die aanwijzingen van hun eigenaar oppikken. Uit een recente studie blijkt dat katten het verschil tussen hun eigen naam en andere vergelijkbaar klinkende woorden horen. Het zou zomaar kunnen dat de kat ons veel beter begrijpt dan we tot nu toe voor mogelijk hielden.
Wetenschappers hebben al bestudeerd hoe honden op menselijke spraak en menselijk gedrag reageren. Tot op heden tastten wetenschappers echter in het duister of katten hier ook toe in staat waren. Huiskatten lijken te reageren op menselijke gezichtsuitdrukkingen en ze herkennen verschillende menselijke stemmen, maar kunnen ze ook hun eigen naam herkennen?
Bewijs
Atsuko Saito is psycholoog aan de Sophia Universiteit in Tokyo (Japan). Ze heeft een kat met de naam Okara (wat zoveel als pulp van sojabonen betekent).Saito en haar collega’s wilden het kattennaam-herken-mysterie wetenschappelijk ontrafelen:
“Veel kattenbaasjes geloven dat hun katten de eigen naam verstaan en het woord ‘eten’. Hier was echter nog geen enkel wetenschappelijk bewijs voor te vinden.”
Zelfstandig naamwoorden
Ze vroegen 77 katteneigenaren om vier zelfstandig naamwoorden, die ongeveer gelijk waren aan de kattennaam, uit te spreken. Hierna diende ze de eigen naam van de kat te zeggen. De katten toonden geen enkele interesse in de willekeurige woorden, maar bij het uitspreken van de eigen naam volgde er een directe reactie. Ze bewogen met hun oren, hoofd of staart en/of verplaatsten hun achterpoot. En… er werd uiteraard ook gemiauwd.
De resultaten van eigenaren met 1 kat of met meerdere katten bleken hetzelfde. Zelfs katten in een kattencafé reageerden op hun naam. Die hoefde overigens niet door de eigen eigenaar uitgesproken te worden. Als een andere persoon dan de eigenaar de kattennaam uitsprak, reageerde kat hier nog altijd vele malen meer op dan op de willekeurige woorden.
Er was 1 opmerkelijke uitkomst: katten in een kattencafé reageerden bijna altijd op de eigen naam, maar ook op die van een soortgenoot uit het kattencafé. Bij huiskatten werd dit minder vaak opgemerkt. Waarschijnlijk komt dit omdat in het kattencafé meerdere katten leven en deze niet aan één eigenaar of familie gebonden zijn. Doordat deze cafés veel bezoekers ontvangen en de kattennamen vaak en door elkaar geroepen worden, kan het zijn dat deze katten daarom op al deze eigen namen reageren.
Vervolgstap
De volgende stap in de studie is om te kijken of katten namen van hun soortgenoten in huis ook kunnen onderscheiden van hun eigen naam. Door deze studie komen katten nu in het rijtje van honden, dolfijnen, apen en papegaaien. Al deze diersoorten laten een reactie zien bij het noemen van hun, door mensen gegeven, naam.
Toch is het moeilijk om de verschillende studies te vergelijken, want ze worden vaak op verschillende manieren uitgevoerd. Honden kunnen namelijk ook luisteren naar commando’s en deze uitvoeren. Katten mogen dan wel hun naam herkennen, maar niet veel katten zullen (vrijwillig) een commando opvolgen.
Positief en negatief gebruik naam
Deze studie laat zien dat katten zeer goed in staat zijn om hun eigen naam te herkennen. Het verkrijgen van een snoepje op aandacht is hoe katten kunnen wennen aan hun eigen naam. Daarnaast wordt de eigen naam vaak ook gebruikt als terechtwijzing, bijvoorbeeld om poes Nel van het aanrecht te krijgen, of om kater Bram zijn nagels uit de bank te laten halen.
Hierdoor leren katten waarschijnlijk ook het verschil tussen goed en minder goed gedrag, waarbij dan de eigen naam gebruikt wordt. Volgens de onderzoekers is het beter om de eigen kattennaam in een positieve context te gebruiken en een andere term te gebruiken in een negatieve context. Zo blijft de communicatie tussen kat en mens helder en begrijpelijk.
Trots?
Katten herkennen dan wel hun naam, maar of ze daadwerkelijk (willen) luisteren? Volgens sommigen zijn katten te trots, of te stoïcijns om op een commando te willen reageren, of om vrijwillig kunstjes te leren. We horen het graag van jullie.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Astrid Hazekamp