Beschuit met muisjes! Voor het eerst in 200 jaar zijn er in Nederland weer jonge wolven geboren in het wild. Vandaag maakte Staatsbosbeheer bekend dat er op de Noord-Veluwe in ieder geval drie pasgeboren wolfjes rondlopen uit hetzelfde nest, waarin mogelijk zelfs vijf jongelingen het levenslicht zagen.
De wolfjes zijn vastgelegd op camera, maar om de exacte locatie geheim te houden zijn de beelden niet in de hoogste kwaliteit gepubliceerd. Er is alleen bekend dat het nest zich op de Noord-Veluwe bevindt, maar zowel Staatsbosbeheer als Natuurmonumenten roepen iedereen met klem op om de dieren vooral met rust te laten.
Hieperdepiep!
Beschuit met muisjes dus na het zien van onderstaande beelden:
.
.
Het was al enige tijd bekend dat de moeder van de jonge wolven zich definitief had gevestigd op de Noord-Veluwe en dat zij inmiddels ook een partner had. We konden er dus op wachten totdat er een nestje kwam en dat is nu bevestigd. Er wordt gesproken van definitieve vestiging wanneer een wolf langer dan een half jaar in hetzelfde gebied verblijft. Eind april werden de vermoedelijke ouders met een cameraval gefotografeerd
Jonge wolven geboren in april
De organisatie Wolven in Nederland meldt dat de jonge wolven vermoedelijk al twee tot drie maanden oud zijn en dus in april werden geboren en dat het mogelijk zelfs een nest van vijf betreft. Gisteren maakten wandelaars een foto van een wolf die een reekalf ving en daaruit werd al geconcludeerd dat het dier zeer waarschijnlijk op jacht was om zijn roedel van voedsel te voorzien. Jonge wolven blijven eerst een tijd in het nest, waarna ze op ontdekking gaan.
.
Het wolvenpaar op de Veluwe heeft jongen. Bekijk de videobeelden op onze website: https://t.co/8rqdoob7PU pic.twitter.com/0Q1t4ST2mW
— Staatsbosbeheer (@staatsbosbeheer) June 19, 2019
.
Een prettige bijkomstigheid is dat de wolven op de Noord-Veluwe zich alleen richten op wild, waarmee de vrees dat ze zich zouden vergrijpen aan schapen of geiten tot op heden ongegrond is. Dit sluit aan bij de visie van onder meer Diederik van Liere van het Institute for Coexistence with Wildlife, dat wolven die van kleins af aan leren om op wild te jagen nauwelijks of geen interesse zullen tonen voor schapen:
“Een wolf gaat in de opvoeding een leerproces door, waarbij hij op basis van smaak en geur al heel vroeg op bepaalde prooien ingeprent wordt. Bovendien leert hij door nadoen van de ouders en uitproberen, hoe een prooi benaderd en gedood moet worden. Daarmee geldt dat een wolf vooral doodt wat bekend is en niet per se wat veel voorradig is. Er zijn vele voorbeelden van verschillen tussen roedels in voedselvoorkeur, terwijl ze als buren in leefgebied leven met vergelijkbaar aanbod van in het wild levende of gehouden dieren.”
Ook de lokale boswachter Mirte Kruit heeft bevestigd dat de wolven op de Noord-Veluwe geen schapen of andere door mensen gehouden dieren op het menu hebben staan, maar dat ze jagen op wilde zwijnen, reeën en edelherten en zodoende weinig schade aanrichten voor bijvoorbeeld veehouders:
“Wolven vervullen (…) een belangrijke rol in de Nederlandse natuur. En hoe meer de natuur zichzelf kan sturen, hoe minder wij hoeven in te grijpen.”
Huilen?
De wolven op de Veluwe zijn afkomstig van roedels uit Duitsland en hebben zich na honderden kilometers omzwervingen definitief in ons land gevestigd. Of ze bij volle maan de nacht gaan opleven met hun gehuil is nog afwachten, maar een oplettende luisteraar hoort dan vast een klein Duits accentje.
- Lees ook:
.
Natuurlijk wildbeheer op de Veluwe wordt mogelijk dankzij de wolf
.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel