Na een eeuw van afnemende populaties reuzenschildpadden op de Galapagoseilanden zijn er opnieuw in het wild geboren babyschildpadjes gevonden. Het verdrijven van ratten en herstel van traditionele ecosystemen is hiervan de belangrijkste oorzaak.

reuzenschildpadden
Reuzenschildpad | Foto: publiek domein

De jonge reuzenschildpadjes zijn, net als in 2015, gevonden op het eiland Pinzón, wat sinds 2012 vrij is van ratten. Deze knaagdieren zijn ooit met mensen op schepen meegekomen en zij konden zich ongehinderd voortplanten. Dit ging echter ten koste van de populaties landschildpadden, omdat ratten niet alleen de schildpaddeneieren opaten maar ook jonge schildpadjes. Ook zorgde de introductie van geiten voor een probleem, omdat die zich weer tegoed deden aan het plantaardige voedsel van de schildpadden.

Galapagoseilanden
Jonge reuzenschildpadden geboren op Pinzón | Foto: publiek domein

Herstel

Verschillende ondersoorten van de reuzenschildpad zijn inmiddels uitgestorven. De soort had het waarschijnlijk helemaal niet gered als er geen mensen waren geweest die de dieren in gevangenschap fokten, om ze na vijf jaar verzorging uit te zetten, wanneer ze oud genoeg zijn om op eigen kracht te overleven. Ook vinden er steeds meer inspanningen plaats om natuurgebieden te herstellen, waardoor zij zoveel mogelijk lijken op de traditionele ecosystemen van voor de 17e eeuw, toen de mens ten tonele verscheen.

reuzenschildpadden
Foto: publiek domein

Inspiratie

Reuzenschildpadden kunnen zeer hoge leeftijden bereiken; er zijn dieren bekend die 145 jaar zijn geworden. Er leven in totaal nog 10 soorten in het wild op de Galapagos eilanden. Op ieder eiland is een soort die genetisch net iets afwijkt van die op de andere eilanden. Deze onderlinge verschillen droegen mede bij aan de totstandkoming van evolutietheorie van Charles Darwin, die zijn inspiratie vond in de genetische diversiteit van dieren die feitelijk tot dezelfde soort behoren.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel