In de eerste reddingsactie onder de Big Cat Public Safety Act (BCPSA) werd een echtpaar uit Texas (VS) aangeklaagd voor het verkopen van beschermde wilde dieren. Zo probeerden zij een jaguarwelp te verkopen. Als het echtpaar wordt veroordeeld, kunnen ze vijf jaar gevangenisstraf krijgen en een maximumboete van 20.000 dollar.
Rafael Gutierrez-Galvan (29) en zijn vrouw Deyanira Garza (28), beiden uit Alamo, verschenen eind september voor de federale rechtbank in McAllen, Texas. Volgens de aanklacht verkocht Gutierrez-Galvan op 24 augustus een margaywelp (boomkat) voor 7500 dollar (7070 euro) op een parkeerplaats.
Een maand later probeerde Gutierrez-Galvan een jaguarwelp aan dezelfde persoon te verkopen. Hij zou zijn vrouw gevraagd hebben om contant geld van hun woning naar de plaats van de deal te brengen. Op dat moment hield de politie een verkeerscontrole en ontdekte het geld van de vrouw.
Big Cat Public Safety Act
Het echtpaar heeft geen vergunning om exotische dieren te kopen, verkopen, verhandelen of vervoeren. De Endangered Species Act verbiedt de invoer, uitvoer, verkoop en het vervoer van bedreigde en met uitsterven bedreigde diersoorten. Jaguars staan op de lijst van bedreigde diersoorten. De autoriteiten hebben beide dieren gelukkig gevonden. Campagneleider voor het beleid van het International Fund for Animal Welfare (IFAW), Carson Barylak zegt:
“Dankzij de Big Cat Public Safety Act en de wettelijke bescherming van wilde dieren zijn deze bedreigde dieren gespaard gebleven van de gevaarlijke en onmenselijke handel in exotische huisdieren. Door ons reddingswerk hebben het IFAW en onze partners in opvangcentra keer op keer gezien hoe wreed het leven is dat grote katten en andere wilde diersoorten in gevangenschap moeten leiden als ze in handen van onbevoegden blijven. We juichen de autoriteiten toe voor het bereiken van deze belangrijke mijlpaal om zowel wilde dieren als mensen te beschermen.”
De Big Cat Public Safety Act (pdf) werd eind 2022 ondertekend, als historische stap in de bescherming van grote katachtigen in gevangenschap in heel Amerika. Deze maatregel verbiedt het privébezit van tijgers, leeuwen, luipaarden en andere grote katachtigen als ‘huisdier’. Tegelijkertijd wordt ook het gevaarlijke contact tussen mensen en roofdieren beperkt.
.
#GNvdD: Senatoren VS willen verbod privébezit leeuwen en tijgers
Eenzaam bestaan in gevangenschap
Voordat deze BCPSA in werking trad, was de Amerikaanse handel in grote katten in gevangenschap niet geregeld. Hierdoor was het onmogelijk om te weten hoeveel van deze wilde dieren in achtertuinen, kelders en privédierentuinen in gevangenschap werden gehouden. Tijgers, leeuwen en andere grote katachtigen die in gevangenschap worden gehouden, krijgen vaak geen goede diergeneeskundige verzorging, voeding, recreatie en ruimte. Het merendeel van deze dieren leidt een eenzaam bestaan. Opgesloten in een kleine ruimte zonder hun natuurlijke gedrag te kunnen vertonen. Dankzij de BCPSA wordt de dodelijke handel in deze iconische diersoorten aan banden gelegd.
.
.
Wereldwijd leven er naar schatting slechts 173.000 jaguars in het wild. Door de IUCN worden deze dieren als ‘bijna bedreigd’ beschouwd en ze staan ook op de lijst van bedreigde diersoorten van de U.S. Endangered Species Act. Margays behoren volgens de International Society for Endangered Cats tot ‘de mooiste en meest mysterieuze van de gevlekte katten in Amerika’. De wilde kat staat op de Rode Lijst van de IUCN als ‘bijna bedreigd’. In Costa Rica en Mexico is de margay ‘bedreigd’ en in Argentinië en Brazilië als ‘kwetsbaar’ volgens de vereniging.
Effectieve handhaving van de BCSPA zal helpen om jaguars in gevangenschap en andere grote katachtigen te beschermen en tegelijkertijd hun wilde soortgenoten te beschermen.
Bronnen:
- CBS News
- World Animal News
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Jane Sauer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?