Jaguarjong D’Yaria werd neergeschoten in het bos in Ecuador. Maar liefst 18 kleine kogeltjes waren in haar lichaam geboord. Als ze niet was gevonden zou ze het zeker niet hebben overleefd. Gelukkig gaat het nu goed met haar en wordt ze voorbereid op terugkeer naar het wild.
Nadat D’Yaria in oktober werd neergeschoten, is ze waarschijnlijk het bos in gevlucht totdat ze niet meer kon lopen. Ze was er slecht aan toe. Gelukkig kwam er snel hulp. Lokale bewoners vonden haar en wisten meteen wat hen te doen stond: ze legden haar in de achterbak van een pick-up en raceten naar een dierenziekenhuis in Quito, de hoofdstad van Ecuador, dik vijf uur rijden. Ze was vast doodsbang. Ze was niet alleen meegenomen uit de vertrouwde bossen, maar ook nog eens zwaargewond. D’Yaria kon haar kop en nek bewegen en een beetje grommen, maar de rest van haar lichaam was verlamd.
Maria Cely, dierenarts bij Darwin Animal Doctors:
“Als ze niet op tijd was gevonden en was behandeld, had ze het niet overleefd. Ze was verlamd en zou niet in staat zijn geweest om te drinken of voedsel te vinden voor haarzelf.”
Maria denkt dat boeren uit het nabijgelegen Shushufindi D’Yaria hebben neergeschoten.
“Dit is een gebied waar veel mensen vee bezitten en jaguars staan erom bekend het vee op de boerderijen te doden. De lokale bevolking doodt om die reden de jaguars om hun eigen vee te behouden. Erg treurig.”
Maria vermoedt dat ook D’Yaria’s moeder is neergeschoten, anders zou ze bij haar welp in de buurt zijn geweest.
Nadat de jaguar bij het ziekenhuis was afgeleverd, was het team van dierenartsen bang dat ze het niet zou halen. Ze was te zwaar gewond. En als ze het wel zou halen, zou ze waarschijnlijk nooit meer in staat zijn om te lopen. Ondanks de kleine kans op herstel deed het team haar uiterste best. Maria:
“Ze moest twee operaties ondergaan voordat alle kogels uit haar lichaam verwijderd waren. De schade aan haar ruggengraat kon worden verholpen door een kussentje tussen twee wervels in de nek te verwijderen.”
Na de operatie was D’Yaria in staat om haar poten te bewegen en wisten de artsen dat de operatie geslaagd was.
Iedere dag werd D’Yaria een beetje sterker. Om haar wonden te laten genezen, moest ze verblijven in een kleine kooi in het ziekenhuis. Na een maand werd ze verplaatst naar een groot buitenverblijf in een natuurpark in Lago Agrio. Maria vertelt trots:
“Op dit moment is ze voor zo’n 95% hersteld en rent ze vrolijk rond.”
Het team gaat ervan uit dat D’Yaria uiteindelijk terug geplaatst kan worden in het wild. Goed nieuws voor haar, maar ook voor haar soort. De jaguar staat momenteel als ‘bijna bedreigd’ vermeld op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten.
Ter voorbereiding op haar vrijlating, past het team goed op dat ze niet gewend raakt aan mensen.
“We moeten ervoor zorgen dat ze een mens niet ziet als een beschermer of verzorger. Tijdens haar tijd in het ziekenhuis haatte ze ons. Elke keer als we haar controleerden gromde ze. Als er nu iemand in de buurt komt van haar verblijf, gooit ze zichzelf tegen de kooi en doet alsof ze de persoon gaat aanvallen. Dat is een heel goed teken.”
D’Yaria zal uiteindelijk worden uitgezet in het Tiputini Biodiversity Stadion. Ze krijgt een speciale band om waarmee ze elk moment te traceren is.
Bron: The Dodo ©Animals Today Sophie Janssen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Weer de veehouderij, verbied toch eens dat walgelijke veehouderij.
Mooi dat men dit prachtige dier heeft kunnen redden. En wat zou het fantastisch zijn als zij in het wild alsnog een lang, gezond en veilig leven kan leiden en wellicht voor nakomelingen kan zorgen. Triest dat zo vaak op wilde dieren geschoten wordt.