Toonaangevende internetbedrijven voor e-commerce en sociale media gaan samenwerken met TRAFFIC, het Wereld Natuur Fonds (WWF) en het Internationaal Fonds voor Dierenwelzijn (IFAW), om online platforms en apps onbruikbaar te maken voor illegale handel in bedreigde diersoorten en dierproducten. Vandaag kwamen 21 technologiebedrijven uit Noord-Amerika, Azië, Europa en Afrika samen om als wereldwijde coalitie de illegale onlinehandel te beëindigen.
Als leden van de coalitie beloven de bedrijven samen te werken om de illegale handel via internetplatforms in 2020 met 80 procent verminderd te hebben. In samenwerking met WWF, TRAFFIC en IFAW zal elk bedrijf beleid ontwikkelen en helpen om online illegale handel in wilde dieren en planten te beëindigen. Crawford Allan, Senior Director van Wildlife Crime bij TRAFFIC:
“Het samenbrengen van deze industriereuzen is de beste manier om systematisch het open web te sluiten voor illegale handelaren in wilde dieren en planten. Deze sites worden misbruikt door criminelen die rijk worden van de verkoop van zeldzame dier- en plantensoorten en dierproducten.(…) Deze bedrijven zien het probleem en verenigen zich om een internet te garanderen waar deze handelaren nergens meer heen kunnen.”
In strijd met de regels
Het kost weinig moeite om dit soort dubieuze onlinehandel te vinden; van levende dieren als tijger- of cheetah-welpen, tot snuisterijen als ivoorsnijwerk. Deze verkopen zijn over het algemeen illegaal en in strijd met de regels van een site. Dankzij de wereldwijde connectiviteit en relatieve anonimiteit van verkopers in combinatie met snel transport, kunnen illegale handelaren kopen, verkopen en verzenden met slechts een paar muisklikken.
Cruciale stap
De jaarlijkse waarde van natuurcriminaliteit bedraagt volgens CITES maar liefst 20 miljard dollar. Ruim 20.000 Afrikaanse olifanten worden elk jaar illegaal gedood voor hun slagtanden en bijna drie neushoorns worden elke dag alleen al in Zuid-Afrika voor hun hoorns gestroopt. Ontelbare soorten worden bedreigd door illegale handel, versneld door online toegang tot consumenten, van wie de meesten zich niet bewust zijn dat het product dat ze kopen verwoestend is voor dier en natuur, en criminele bendes kan financieren. Het aanpakken van dit probleem in een samenwerking tussen grote internetbedrijven is een cruciale stap in de richting van het garanderen dat een wereld zonder neushoorns, olifanten en duizenden andere bedreigde diersoorten geen realiteit wordt.
De oprichtende leden van de Global Coalition to End Wildlife Trafficking Online zijn de internetbedrijven Alibaba, Baidu, Baixing, eBay, Etsy, Facebook, Google, Huaxia Collection, Instagram, Kuaishou, Mall for Africa, Microsoft, Pinterest, Qyer, Ruby Lane, Shengshi Collection, Tencent, Wen Wan Tian Xia, Zhongyikupai, Zhuanzhuan en 58 Group. Zij zijn samengebracht door TRAFFIC, WWF en IFAW.
Bronnen: TRAFFIC, National Geographic ©AnimalsToday Bart van Riel