De Indiase Pratima Devi was niet gelukkig in haar huwelijk. “Ik was niet blij meer met mijn man. Ik werkte de hele dag en runde daarnaast het huishouden, terwijl hij helemaal niets deed.” Ze verliet hem en stak meteen al haar liefde in het helpen van honden in nood. Op haar 65e geeft ze alles wat ze heeft om voor 400 straathonden in New Delhi te zorgen, waarvan er 120 in en rondom haar huis leven.
Gelukkig heeft Pratima wat hulp bij het zorgen voor de enorme club honden. Vivek, een 18-jarige jongen die in de buurt woont, helpt haar. Samen zorgen ze ervoor dat alle honden schoon zijn, dat hun wonden verzorgd worden en dat ze te eten hebben. En dat eten is een waar feestmaal: rijst, melk en vlees. En dat drie keer per dag! Pratima:
“Deze honden zijn als kinderen voor mij. Ik neem ze mee naar huis en zorg voor ze. Sommige zijn in de steek gelaten door hun eigenaren of zijn betrokken geweest bij verkeersongevallen. Ze leven nu met mij.”
Ze is zelfverzekerd en vastberaden, maar diep van binnen is ze ook bang. Wat nou als er niemand meer naar de honden omkijkt als zij overlijdt?
“Ik weet niet of er wel iemand zal zijn die voor ze zorgt als ik er niet meer ben. De manier waarop ik ze voed en voor ze zorg, niemand kan die plaats innemen. Als ik ’s nachts niet bij ze ben, slapen ze niet. Ze eten niet zonder mij. Zorgen voor die honden is mijn godsdienst.”
Om wat geld te verdienen verzamelt ze afval en verkoopt dit weer. Maar met 150 roepies per dag (ongeveer 2 euro) redt ze het niet. Veel mensen sturen donaties om Pratima en haar honden te helpen, maar ze kan het zich alsnog niet veroorloven om alle honden te laten castreren of steriliseren. Ze hoopt dat er een organisatie is die na het horen van haar verhaal besluit te helpen met dit karwei. Want ze wil koste wat kost voorkomen dat de honden zich blijven voortplanten en de pups hetzelfde leven te wachten staat als hun ouders.
Nergens op de wereld zijn zoveel straathonden als in India en er is ook geen land ter wereld dat zoveel lijdt door de straathonden. Jaarlijks worden er miljoenen mensen gebeten door de honden en sterven er zo’n 20.000 aan rabiës, beter bekend als hondsdolheid. Dat is ongeveer een derde van het aantal mensen wat aan dit virus overlijdt. De zorg voor dieren heeft geen hoge prioriteit voor de mensen daar. Veel van de gezondheidsproblemen van deze zwerfhonden komen door slechte voeding en slechte leefomstandigheden. Ook worden er veel dieren aangereden door auto’s. Omdat India enorme hoeveelheden afval en vuilnis langs de kant van de straten dumpt, trekt dit allerlei straatdieren aan – waaronder dus honden. Om het aantal straathonden te verminderen is de belangrijkste maatregel om de afvalstromen in goede banen te leiden. Daarnaast moeten de honden massaal gecastreerd, gesteriliseerd en gevaccineerd worden.
Bronnen: TheForeverDog.com, Stray-afp.org ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen