In 2020 zijn in Kenia – voor zover bekend – geen neushoorns gestroopt. Dit is sinds 1999 niet voorgekomen. De dieren worden al jarenlang veelvuldig gestroopt omwille van hun hoorn.
Reisbeperkingen
De reisbeperkingen als gevolg van de COVID-19 pandemie waren daar deels voor verantwoordelijk. Andere oorzaken zijn onder meer het aanpakken van armoede in nabijgelegen plattelandsgebieden en het vergroten van de politie-inspanningen om de hoorns die illegaal werden verhandeld te onderscheppen.
John Waweru, de gepensioneerde directeur van Kenyan Wildlife Service (KWS), zei in een verklaring:
“Voor het eerst in 21 jaar meldde KWS dat er in 2020 geen sprake was van stroperij van neushoorns. De laatste keer dat deze prestatie werd behaald was in 1999.”
Ook minder gestroopte olifanten
Neushoorns zijn niet het enige dier dat profiteert van de lockdown en de strengere politiemaatregelen. Ook olifanten, populair onder stropers vanwege hun ivoren slagtanden, zijn in 2020 nauwelijks gestroopt. De stroperij van neushoorns en olifanten bereikte een hoogtepunt in 2012 en 2013, maar sindsdien is het aantal gedode olifanten met 97 procent gedaald tot elf dieren in 2020 – het laagste aantal ooit in de geschiedenis van KWS.
Goed nieuws uit Zuid-Afrika
Ook Zuid-Afrika, waar tachtig procent van alle neushoorns op aarde leeft, heeft deze week goed nieuws gemeld over deze bedreigde diersoort. Het ministerie van Milieu meldde vorig jaar dat er 33 procent minder neushoorns gedood waren in het wereldberoemde Kruger National Park. 2020 was het zesde jaar op rij waarin incidenten met betrekking tot het stropen van neushoorns daalden. Het aantal gestroopte neushoorns in het park is sinds 2017 met zestig procent gedaald.
Bron:
© AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel