De papegaaiduiker, in het Engels puffin, is inmiddels een bedreigde soort en belangrijke populaties van IJsland verdwijnen gestaag. En om het nog erger te maken: op het eiland Heimaey, voor de zuidkust, komen jonge papegaaiduikers per ongeluk in de stad terecht en lopen groot risico om verkeersslachtoffer te worden. Maar er is een traditie dat de kinderen van het eiland zich ontfermen over deze vogels. En die traditie helpt meteen de kennis over de lokale populaties te vergroten.
De kinderen van Heimaey leren dat de papegaaiduikerjongen niet in bewoonde gebieden horen en ze worden nauw betrokken bij het vangen en weer terugbrengen naar zee. Midden in de nacht worden de kinderen uit hun bed gehaald om de jonge vogels te zoeken, die her en der in de stad en de haven te vinden zijn. ’s Nachts laten de vogels zich makkelijker vangen.
Sinds 2002 zijn de aantallen papegaaiduikers op IJsland met een derde afgenomen. Er worden minder eieren gelegd en de aantallen nemen daarom af, mogelijk veroorzaakt door het verdwijnen van voedsel door klimaatverandering.
Ringen en wegen
Af en toe zijn de kinderhanden wat wilder dan gewenst, maar onder begeleiding van ouders leren ze de vogels rustig te benaderen en met de hand te vangen. De volgende dag is het een ritueel dat de kinderen de vogels naar het water brengen en weer vrijlaten. Daaraan voorafgaand hebben ze de ‘vangst’ laten zien aan experts, die de jonge vogels ringen, wegen en noteren waar ze gevonden zijn. Dit levert belangrijke informatie op over eventuele ziekten, of de vogels op gewicht zijn en ze kunnen later herkend worden dankzij hun ring.
De BBC besteedde enkele dagen geleden aandacht aan ‘Puffin Patrol’ op IJsland. Dit is de trailer (video door Jasmine Taylor-Coleman en Jemma Cox):
Bijzondere band
Het Amerikaanse CBS Sunday Morning maakte eerder dit jaar een reportage over de papegaaiduikers van IJsland en de kinderen van Heimaey, die al jong een bijzondere band krijgen met dieren:
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?