Na jaren van protesteren is het dan eindelijk gelukt. Ierland is het volgende land dat nee zegt tegen het gebruik en ontwikkelen van bont. De bontfokkerijen worden verboden. Dit jaar zal dit Europese land zich aansluiten in de steeds groeiende lijst landen die een verbod op dit wrede product hebben gelegd.

bontfokkerijen
#GNvdD: Ierland verbiedt bontfokkerijen | Foto: Animal Rights

The Green Party heeft lange tijd gevochten voor het verbieden van de drie bontfokkerijen die Ierland kent. Deze nertsfabrieken zijn er op gericht om elk jaar nertsen te kunnen leveren aan modehuizen. De opgesloten dieren worden gefokt om te veranderen in een jas, handschoenen of muts. Pippa Hackett, senator van the Green Party

“Het verbieden van de pelsdierhouderij is een essentiële stap in de bescherming van het dierenwelzijn en stelt ons in lijn met vergelijkbare wetgeving die in heel Europa wordt geïmplementeerd. Deze boerderijen kunnen niet voldoen aan de vijf vrijheden van dierenwelzijn, vooral niet met betrekking tot de noodzaak om normaal gedrag te vertonen. Geen welzijnsnormen of inspectieregimes kunnen voorkomen dat welzijnsproblemen voorkomen op deze pelsdierfokkerijen.”

Gedood voor mode

50 procent van al het bont kent zijn origine in Europa. Rusland en China zijn andere grote producenten. In de fabrieken en boerderijen waar de pracht van de vacht voorop staat, worden dieren zoals nertsen, vossen en wasberen in kleine hokken gehouden zonder goede voeding en soms ook zonder daglicht. Na een aantal weken worden de wilde dieren gedood op de meest verschrikkelijke manieren. Doodknuppelen, elektrocutie, levend villen en vergiftiging zijn de bekendste methodes waarmee deze  dieren hun leven geven voor de mode. Het zijn er ongeveer 100 miljoen per jaar.

Veranderend straatbeeld

Recent is er een trend ontstaan waarbij steeds meer mensen gaan inzien dat deze praktijken niet langer meer ethisch acceptabel zijn. Modehuizen besluiten bont in de ban te doen en landen verbieden de productie van dit product. Oostenrijk, Bosnië en Herzegovina, België, Kroatië, Tsjechië, Frankrijk, Estland, Luxemburg, Nederland, Noord-Macedonië, Noorwegen, Servië, Slowakije, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk gingen Ierland voor en kiezen voor een diervriendelijk straatbeeld. Recent lieten modeontwerpers Moncler en Dolce & Gabbana nog weten niet verder te willen meedoen aan het verkopen van bont.

#GNvdD: Moncler en Dolce & Gabbana stoppen met bont

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Maury Senden