Een kleine mus van slechts 3 tot 4 dagen oud kwam begin juli binnen bij de Huismusbescherming. Het vogeltje had een gebroken dijbeentje, zonverbrande huid en was uitgedroogd, maar heeft inmiddels een complete metamorfose doorgemaakt. Nog heel even en Toobie (to be or not to be) kan de wijde wereld in.
Toobie werd gevonden in de omgeving van Zwolle. De vindsters probeerden hem onder te brengen bij een vogelopvang, maar dit lukte niet.
Liset Karman van de Huismusbescherming:
“Ze kregen bij een dierenarts en vogelopvang, aan de telefoon al, te horen dat het geen nut had het dier te brengen, omdat het binnen twee dagen dood zou zijn. Dat is een bericht dat in Nederland door meerdere dierenambulances, dierenartsen en vogelopvangcentra gegeven wordt. Mensen geloven dat en laten zo’n diertje vaak dan maar sterven.”
De dames die het hulpbehoevende huismusje vonden zochten gelukkig verder en kwamen terecht bij de Huismusbescherming. Liset documenteert Toobies voortgang op de Facebookpagina van Stichting Witte Mus/Huismusbescherming Nederland, waarop te zien is hoe het musje met sprongen vooruit gaat dankzij de goede zorgen.
“Ik wil aantonen dat zo’n kleine huismus nog wel te redden is. En het is ook heel erg de moeite waard.”
Inmiddels is Toobie bijna zo ver dat hij gaat uitvliegen. Wil je zien hoe het hem vergaat? Volg dan deze Facebookpagina.
Bron: Huismusbescherming Nederland ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Dierenartsen hebben toch een eed afgelegd om ALLE dieren te redden of het in ieder geval te proberen ?
Schandalig dat je zo met zo’n vogeltje moet leuren om het gered te krijgen……
Beste Monique,
Van een eed is mij niets bekend. Ik zal eens navraag gaan doen.
Wel is mij bekend dat de afwijzing van kleine zangvogels al enige jaren plaats vindt, met als opgegeven reden dat ze binnen twee dagen dood zouden zijn. Wanneer een dierenambulance het musje weigert te vervoeren ben je als particulier nog in overtreding ook wanneer je het dier zelf gaat wegbrengen. Kortom, zoals een van de medestanders schreef: Je moet hier klaarblijkelijk de Huismussen tegen de Flora en Fauna wet beschermen. (Citaat Michel H)
Wel mooi gevonden.
En zo is het, in sommige gevallen, wanneer de aangewezen instanties opvang weigeren.
Hartelijke groet,
Liset Karman
voorzitter
Huismusbescherming NL
Tja, ik weet nog dat er een keer een vogel tegen de ramen gevlogen was en op de grond bleef liggen.
Ik was toen een jaar of 10 en belde de dierenarts, het antwoord was dat ik de vogel maar op een rustige plaats moest leggen want hij was waarschijnlijk een beetje versuft, toen ik later ging kijken was hij helaas al overleden.
Mijn 1ste jeugdtrauma, ik vond het vreselijk maar heb de vogel netjes en respectvol begraven.
Raar dat mensen denken : het is maar een vogeltje, voor mij telt elk dier.
De twee vrouwen die Toobie vonden, en hem zijn naam gaven, heten Lucia en Margot.
Margot dacht van meet af aan dat het een jongetje zou zijn, en daar heeft ze gelijk in gekregen.
Margot en Lucia hebben Toobie met in stukken geknipte regenwormen in leven gehouden, tot ze kans zagen hem ergens onder te brengen waar hij verzorgd zou worden.
Regenwormen schijnen infecties te kunnen bevatten of niet verteerd te kunnen worden door Huismussen, maar Toobie is er, de uren dat hij bij Lucia en Margot was, goed gezond bij gebleven. Dus dat hebben ze prima gedaan. Zelfs na 19 dagen vertoond Toobie geen spoor van ziekte of infectie.
Naakte jonge vogeltjes drogen snel uit; dat was bij Toobie maar een klein beetje het geval. Dus ook daar hebben Lucia en Margot een feeling voor. Dit is heel belangrijk geweest voor de overlevingskansen van Toobie.
Kom je zelf wel eens een jonge vogel, nog bijna helemaal zonder veren, tegen?
Let dan hier op:
De beste plaats om een dergelijk jong vogeltje te houden, terwijl je het naar een opvang brengt, is tegen de huid van je lichaam. In je handen, op je schoot, op je buik of op je borst. Daar komt zowel vocht als warmte van bijna de goede temperatuur uit.
Voor voedsel kun je een pincet gebruiken en daar onthoofde maden in vasthouden die je achter het tongetje legt wanneer het vogeltje spert, het snaveltje wijd open doet . Met een schaartje haal je de kop van de maden er af. Ze zijn te koop bij dierenwinkels, als aas om mee te vissen.
Een jonge Huismus moet ieder half uur wat te eten hebben. (Kun je niet aan maden komen? Neem contact met ons op.)
Zoek in je gemeentegids naar het dichtstbijzijnde adres. Dat kan een dierenarts zijn, die dan het vogeltje naar een opvang kan laten brengen, of een vogelopvangcentrum. Bel ze, en vraag of je het vogeltje kunt brengen. Weigeren ze, zoek er dan een, die het diertje wel accepteert. Duurt dat meer dan een uur, benader dan ons, dan zoeken wij er een. Maar probeer eerst rond je eigen woonplaats opvang te vinden.
Doe je bovenstaande allemaal, dan heb je alles goed gedaan en ligt het niet aan jou wanneer het diertje bij een vogelopvang alsnog zou sterven.
Met de maden die je over hebt kun je de park- of tuinvogels een groot plezier doen.
Laat je over de telefoon dus niks wijsmaken over de overlevingskansen van een nog kaal jong vogeltje.
Je kunt op onze faceBook pagina zien dat zo’n diertje het heel goed WEL kan redden.
Heel veel succes allemaal.
Liset Karman
voorzitter
HuismusBescherming NL
Stichting Witte Mus
Leuk om allemaal te lezen, je weet maar nooit…..
Bedankt voor alle informatie !