Een hartverwarmende hereniging van een vossenwelp met zijn moeder vond vorige week plaats in Arlington (Verenigde Staten). Het welpje, vermoedelijk tussen de drie en vijf weken oud, werd alleen en huilend gevonden in de tuin van een meelevende huiseigenaar. Weet jij wat je moet doen als je een (jong) wild dier tegenkomt?
Dierenasiel Animal Welfare League Of Arlington (AWLA) krijgt vrij vaak telefoontjes over baby-vossen in tuinen. In dit geval ging het om een bezorgde bewoner die een klein kreetje uit hun tuin hoorde komen en een huilend vossenjong ontdekte. Sergeant Cliff Ballena schoot samen met agent Caroline Elpers te hulp.
Vossenwelpje in de tuin
In de Verenigde Staten houden vossen hun welpen het liefst onder schuurtjes en patio’s in de stedelijke omgevingen. In dit geval wordt gedacht dat het jong tijdelijk door zijn moeder was achtergelaten terwijl ze haar familie naar een nieuw hol aan het verhuizen was. Ballena vertelt aan World Animal News (WAN):
“De baby had nog een volle buik en was niet uitgedroogd. Hij liep, was alert en normaal. Omdat het een gezonde baby was, wisten we dat de moeder nog in de buurt was en dat ze hoogstwaarschijnlijk terug zou komen voor haar welpje.”
Na het beoordelen van de situatie en de gezondheid van het vossenjong, besloten ze om hem in een mand in de tuin achter te laten, zodat zijn moeder hem gemakkelijk kon ophalen van een veilige locatie. Ballena legt uit:
“Als je probeert wilde dieren te herenigen, dan wil je het dier zichtbaar maken zodat de moeder het kan vinden, maar je moet er ook voor zorgen dat de baby warm blijft. De baby had in een kist geplaatst kunnen worden, maar we wilden beslist iets waar de moeder bij kon en waar de baby niet uit kon klimmen. We zorgden ervoor dat de locatie van de mand veilig was. Als de vos midden op straat was gevonden, zou het een ander verhaal zijn.”
Hereniging met moeder
Ballena geeft aan dat babydieren veel sneller en gezonder opgroeien wanneer ze bij hun moeder zijn. Op de facebookpagina van AWLA Animal is over het huilende vossenwelpje te lezen:
“De huiseigenaar hield hem de rest van de dag in de gaten, en we zijn blij te kunnen melden dat de moeder tegen de volgende ochtend haar baby veilig had teruggehaald!”
Op de vraag hoe de huiseigenaren wisten hoe ze met de vos om moesten gaan antwoord Ballena dat ze de aanwijzingen van AWLA opvolgden en het dier niet aanraakten. Werknemers zijn getraind om met wilde dieren om te gaan en gebruiken handschoenen en handdoeken. Mensen mogen nooit wilde dieren met blote handen aanraken omdat het dier mogelijk een zoönose bij zich draagt. Sergeant Ballena’s advies aan iedereen die een babyvos of ander dier in zijn tuin vindt is om te doen wat deze huiseigenaren deden; meteen contact opnemen met de lokale dierenbescherming of een wildopvang. Ballena merkt verder op dat men wilde dieren niet moet aanraken of voeren.
Oproep Dierenbescherming
In Nederland is het voor sommige mensen best moeilijk om wilde dieren met rust te laten. Zo begonnen bezoekers van een tankstation in Brunssum (Limburg) in 2019 een vos te voeren die daar op zoek was naar eten. Dit had als resultaat dat het dier vaker terugkwam en steeds ‘tammer’ werd. Dit kan er echter toe leiden dat de vos steeds opdringeriger wordt en er uiteindelijk moet worden ingegrepen.
Er werd contact opgenomen met de Dierenbescherming. De Dierenambulance kwam kijken en adviseerde medewerkers van het tankstation erop toe te zien dat het dier niet werd gevoerd. Er werd door het tankstation geholpen met het verspreiden van flyers waarmee mensen verzocht werd het dier niet te lokken, aaien en voeren.
Ondanks herhaaldelijk aandringen van de Dierenambulance en het tankstation leek het lastig om het dier met rust te laten omdat het “schattig” is. Er werden uiteindelijk drie mensen gebeten door de vos. De Dierenbescherming besloot vervolgens, in overleg met Natuurhulpcentrum Opglabbeek, om een vangkooi te plaatsen. Nadat de vos de kooi was ingelopen werd hij naar het Belgische hulpcentrum gebracht waar hij uiteindelijk met andere vossen weer moet verwilderen. Daarna kan hij pas worden uitgezet in het wild.
Jonge dieren in de natuur hulpeloos en moeten 'gered' worden? Meestal niet.
"Het is voor ons mensen nog weleens moeilijk om ons er niet teveel mee te bemoeien".
Graag brengen we je het blog van programmamanager Femmie Smit nog eens onder de aandacht https://t.co/tAsJQTFKpd. pic.twitter.com/7MzKtd9a1P
— Dierenbescherming (@Dierbescherming) April 27, 2021
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Aurora van de Loo
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?