Op Werelddierendag was het eindelijk zover: de minister presenteerde een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt de daders van dierenmishandeling en dierenverwaarlozing een zelfstandig houdverbod van maximaal 10 jaar op te leggen. Het verbod op het houden van dieren kan volgens het voorstel per direct opgelegd worden als tijdelijke maatregel.
Rechters kunnen op dit moment alleen maar een houdverbod opleggen als bijzondere voorwaarde bij een voorwaardelijke straf. Bijvoorbeeld iemand krijgt een voorwaardelijk gevangenisstraf van twee weken voor het mishandelen van een hond. Als bijzondere voorwaarde bij deze straf legt de rechter een houdverbod op. Schendt de dader dit houdverbod dan moet hij alsnog de gevangenis in, maar mag hij als hij daar weer uit komt gewoon weer dieren houden, omdat het houdverbod met het uitzitten van de gevangenisstraf is komen te vervallen.
Aanpakken
Als het voorstel dat nu voor ligt inderdaad wet wordt dan kan de rechter straks een houdverbod van maximaal 10 jaar opleggen aan dierenmishandelaars. Bij overtreding van het verbod kunnen dieren gelijk in beslag worden genomen. Ook komt er op de overtreding van het houdverbod een maximale gevangenisstraf van 1 jaar te staan. Minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid over het wetsvoorstel, dat hij samen met zijn collega minister Schouten van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit heeft gemaakt:
“We moeten goed voor onze dieren zorgen. Ze verdienen aandacht en bescherming. Daarom is het belangrijk dat we zo snel en effectief mogelijk optreden als het misloopt. Dierenleed moeten we aanpakken.”
De Dierenbescherming is blij met het voorstel, ook al mag de maximale termijn van het houdverbod volgens hun wel meer dan 10 jaar zijn. Directeur Co’tje Admiraal:
“We zijn er nog niet, maar dit wetsvoorstel is een belangrijke stap op weg naar de realisatie van een lang gekoesterde wens van onze organisatie.”
Direct verbod
Als het wetsvoorstel wordt aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer, gaat het verbod pas in op het moment dat de rechter een uitspraak heeft gedaan. Om te zorgen dat verdachten van dierenmishandeling tot de uitspraak geen dieren mogen houden, wordt het voor de Officier van Justitie mogelijk om een gedragsaanwijzing op te leggen.
Met deze aanwijzing kan Justitie een dader verbieden om dieren tot aan de uitspraak te houden. Zo’n aanwijzing geldt in eerste instantie voor 90 dagen, maar kan nog drie keer worden verlengd. Daarmee is volgens de minister een houdverbod – en het toezicht daarop – ook voorafgaand aan de uitspraak in beginsel verzekerd.
Lees ook:
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Lianne Raat
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Ik hoop met heel mijn hart dat het wetsvoorstel aangenomen wordt!!!