De twee jonge honingbeertjes Mano en Henri zijn gered uit de illegale handel in wilde dieren in Indonesië. Deze redding bespaart de welpen een leven in gevangenschap, ver van hun natuurlijke omgeving. De redding is mogelijk gemaakt door JAAN Indonesië en het International Fund for Animal Welfare (IFAW).

Honingbeertjes leren overleven na redding
Honingbeer Mano | Foto: ©JAAN

De Indonesische autoriteiten kregen een tip, waardoor ze Mano konden redden. Mano was slechts drie maanden oud en woog 2,3 kilogram. Ze werd gered uit een voertuig in Jakarta. Het plan was om Mano van Indonesië naar Dubai te smokkelen. Henri is gevonden door het Indonesische Ministerie van Milieu en Bosbouw. Hij was zeven maanden oud en leefde alleen in een kooi. Ook hij zou waarschijnlijk naar het buitenland worden gesmokkeld. Mano en Henri zijn honingberen (Helarctos malayanus), ook wel bekend als Maleise beren. In Maleisië heet de beer ook wel ‘Biroeang’ of ‘Broeang’. Na de redding zijn beide welpen opgevangen door JAAN Indonesië.

Gemis van hun moeders

Nu leren de beren belangrijke overlevingsvaardigheden, zoals voedsel zoeken en in bomen klimmen. Iets wat ze in het wild van hun moeders geleerd zouden hebben. Helaas is hen deze kans ontnomen en zullen de berenwelpen nooit een natuurlijke band met hun moeder ervaren. De rehabilitatie werd mogelijk gemaakt door een samenwerking met het IFAW. Programmadirecteur Wildlife Rescue IFAW, Neil Greenwood:

“Honingberen zijn ’s werelds kleinste en meest kwetsbare berensoort. Illegale handel in wilde dieren en aantasting van de bossen zijn de belangrijkste oorzaken voor de afname van honingberen in hun leefgebied. We werken samen met JAAN en de Indonesische autoriteiten om ervoor te zorgen dat dieren die in beslag zijn genomen door de illegale handel, de beste zorg krijgen. We ondersteunen de rehabilitatie-inspanningen van JAAN. Het uiteindelijke doel is om deze dieren weer in het wild uit te kunnen zetten, waar ze een waardevol onderdeel van de populatie zullen worden.”

.

Honingbeer in dierentuin | Foto: publiek domein

Medeoprichter van JAAN, Femke den Haas, benadrukte dat het rehabilitatieproces voor beide beren zo snel mogelijk na hun redding moest beginnen. Beide welpen hadden geen kans om essentiële overlevingsvaardigheden van hun moeder te leren, dus moest er snel worden gehandeld. Femke den Haas:

“Mano is nu zes maanden bij ons. Ze heeft twee toegewijde verzorgers die om de beurt 24/7 voor haar zorgen, net zoals haar moeder zou doen. Toen ze er net was, had ze iedere twee uur melk nodig. Toen ze groter werd, bouwden we een speciaal verblijf voor haar, zodat ze kon leren klimmen en voedsel kon vinden, zoals termieten. Afgelopen november is ze geslaagd voor onze Forest School, waar haar verzorgers de hele dag met haar doorbrengen terwijl ze de boomtoppen verkent en ’s nachts naast haar verblijf slaapt. Mano begint nu bladeren te bouwen om een nest in bomen te maken, wat een heel positief teken is.”

.

Natuurreservaat voor honingbeer

Vrijlating honingbeertjes in beschermd park

De volgende stap in Mano’s rehabilitatieproces is om haar te voorzien van een GPS-tracker en haar vrij te laten in een beschermd nationaal park, ver van menselijke bedreigingen. Henri’s rehabilitatieproces verloopt wat langzamer, omdat hij een groot deel van zijn jonge leven in een kooi heeft geleefd. Hierdoor heeft hij vrijwel geen vaardigheden geleerd. Met het geduld en de toewijding van de verzorgers, zal Henri deze vaardigheden zoals in bomen klimmen, kokosnoten kraken en krekels zoeken vanzelf leren. Femke en Haas:

“Henri en Mano kregen een band toen ze eind vorig jaar in hetzelfde speciaal gebouwde verblijf zaten, maar helaas moet Henri nog veel leren, dus konden we hem niet meenemen naar de Forest School met Mano. Het gaat wel steeds beter met hem en ik heb goede hoop dat hij op een dag genoeg overlevingsvaardigheden heeft geleerd om een GPS-tracker te krijgen en vrijgelaten te worden in het nationale park.”

De inzet van het IFAW voor deze belangrijke projecten laat zien hoe belangrijk de bescherming en het behoud van wilde dieren is. Het gaat hierbij niet alleen om rehabilitatie en bescherming van individuele dieren, maar ook om het tegengaan van de handel in wilde dieren en de vernietiging van habitats.

Bronnen:

#GNvdD: Gered honingbeertje leert klimmen door menselijke ‘papa’

©AnimalsToday.nl Jane Sauer