350 White’s zeepaardjes zijn vrijgelaten in speciaal daarvoor gemaakte ‘hotels’ in de wateren ten noorden van het Australische Newcastle. De vrijlating is een poging om de diersoort te redden. Zeebiologen die de populaties zeepaardjes van Australië herstellen, zijn enthousiast over de inspanningen die ze tot nu toe hebben gezien.
Het Sydney Aquarium startte met een succesvol fokprogramma voor de zeepaardjes, waarbij individuen uit opvangcentrum Port Stephens als fokdieren werden gebruikt. Het project werd uitgevoerd door een samenwerking tussen het Sydney Aquarium en het Department of Primary Industries (DPI), een overheidsinstantie die toezicht houdt op visserij, jacht, landbouw en bosbouw.
Bedreigde diersoort
Het White’s zeepaardje (Hippocampus whitei) is een straalvinnige vissensoort uit de familie van zeenaalden en zeepaardjes. Deze soort komt voornamelijk voor aan de westkust van Australië, langs de kust van Queensland en Nieuw-Zuid-Wales. De soort staat op de Rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) als bedreigd. Het is de enige zeepaardsoort op de Australische nationale lijst van bedreigde soorten.
Zeepaardjes spoelen steeds vaker aan op Nederlandse stranden
Een generatie geleden zagen duikers tientallen zeepaardjes per keer voor de haven van Sydney in het opvangcentrum Port Stephens. Tegenwoordig zijn ze vrijwel niet meer te zien. De aantallen zijn drastisch gedaald. De ontwikkeling van de kust en aanlegplaatsen voor boten hebben de habitat voor deze mooie wezentjes verstoord. Volgens Laura Simmons, de regionale beheerder van het Sydney Aquarium, is het ecosysteem aan de kust kwetsbaar. Volgens haar hebben verstoringen van het zand en menselijke interactie hier invloed op. Ze zegt:
“Alles van aanlegplaatsen voor boten tot de ontwikkeling van de kust en het wegspoelen van het zand tijdens normale regenbuien. De achteruitgang van de zeepaardjes is sterk beïnvloed door de overstromingen van de afgelopen jaren in New South Wales.”
Hoop op voortplanting in oktober
Zeepaardjes zijn bijzondere dieren. De vaders brengen de eieren van de volgende generatie groot in een buikzak. Dat is uniek in het dierenrijk. De baby’s worden verzameld in grote zakken zeewater nadat ze zijn uitgekomen. De baby’s worden grootgebracht en vrijgelaten in dezelfde wateren waar de ouders vandaan komen. Ze worden dan naar de schuilplaatsen gebracht. De ‘hotels’ bestaan uit metalen constructies met vele hoekjes en gaten. Eigenlijk zijn deze verblijven bedoeld voor grotere dieren, maar het is een goede habitat voor zeepaardjes.
Onlangs heeft een wetenschapper van het departement en duiker, David Harasti, aan boord van een boot van het DPI bij Nelson Bay 350 babyzeepaardjes vrijgelaten. Wetenschappers zullen de zeepaardjes nu volgen om hun overleving en groei te registreren. Als alles goed gaat, zullen de zeepaardjes zich in oktober voortplanten. David zegt:
“Twintig jaar geleden kon ik hier duiken en vond ik 20 tot 30 zeepaardjes per duik. Als ik er nu heen ga, mag ik blij zijn als ik er een of twee vind. Dit was het beste wat we ooit hebben gedaan, 350 babyzeepaardjes in hun nieuwe huis. Het is geweldig om te zien. Ik kan niet wachten om over een paar weken terug te gaan om te zien hoe ze het doen.”
Bronnen:
- ABC News
- Good News Network
- Wikipedia
©AnimalsToday.nl Jane Sauer