Twee katten en een oude hond zijn op nieuwjaarsdag in Kerkdriel door de politie uit een auto bevrijd. De doodsbange katten zaten vervuild in een reismand, zo meldt het Brabants Dagblad. De dieren zijn op maandag achtergelaten en hebben in doodsangst het vuurwerk van de jaarwisseling moeten doorstaan.
Wat de eigenaar van de dieren bezield heeft is nog niet bekend. De dierenopvang waar ze naartoe gebracht zijn meldt dat de katten in hun eigen vuil in de reismandjes zaten. Het gaat naar omstandigheden goed, maar de dieren zijn nog erg angstig.
Nederland stak in de overgang van 2018 naar 2019 voor 70 miljoen euro af aan vuurwerk, na tweemaal 68 miljoen de afgelopen jaren een forse stijging. De schade door al dat vuur op oudejaarsavond nam ook toe, met absurde taferelen in Scheveningen bij de traditionele vuurstapel op het strand, waar een levensgevaarlijke vonkenregen als deken over Scheveningen neerdaalde. De schade aan eigendommen en milieu zijn nog maar half te overzien.
Ook traditie
Iedere jankende vuurpijl, zenuwklapper of ratelband verspreidt fijnstof, zware metalen, stank, brandgevaar en angst bij dieren en mensen binnen en buitenshuis. Honden en katten kruipen weg. Grote zwermen geschrokken vogels verlaten één keer per jaar massaal de steden en dorpen. Hun aanwezigheid in het luchtruim wordt gezien door radar van de burgerluchtvaart. Egels schrikken op uit hun winterslaap, die al zo mager zijn deze winter door gebrek aan voedsel door de lange hete zomer.
Verbod dichterbij
Dit is geen geweldig goed nieuws van de dag #GNvdD. De hond en katten in de auto zijn uiteindelijk gered, maar zullen waarschijnlijk de rest van hun leven schrikken bij plotselinge geluiden. Ook de forse stijging in vuurwerkconsumptie is geen goed nieuws. Een particulier vuurwerkverbod wordt in de weg gestaan door traditie en zelfs wanneer het de spuigaten uitloopt is 70 miljoen omzet voor de vuurwerkhandel belangrijker dan de toenemende schade, het gevaar en de enorme milieuoverlast door vuurwerk. Cynisch beschouwd was de jaarwisseling naar 2019 goed nieuws voor glas- en herstelbedrijven. Maar ook omdat het vuurwerkverbod onvermijdelijk een stap dichterbij kwam.
Bron:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Nee, men maakt zich meer druk over de traditie Sinterklaas!!
hoe meer handjes eraf-oogjes eruit hoe beter. ik ben zelf in de veertig. toen ik kind wat had je wat rotjes en misschien vuurpijlen en dat was dat. voetzoekers en gillende keukenmeiden waren uitzonderingen. nu zijn zware artilleriebeschietingen tot traditie verheven. traditie van enkele jaren dan toch.
zit nu zelf thuis met een onbruikbare hand wegens, oh ironie, een kattebeet, en ik begrijp niet dat ouders levensgevaarlijk spul aan hun kinderen geven. mijn hand doet t volgende week weer, het is niet blijvend.
ik zou me als ouder doodschamen als een veertienjarige spruit van mij een hand kwijt zou raken.
Goed dat deze dieren gered zijn.
Hopelijk komen zij hun trauma uiteindelijk te boven.
Ik ga er van uit dat voor hen voor de rest van hun leven een veilig, liefdevol thuis wordt gezocht.
En dat de oorspronkelijke “baasjes” een gigantische boete en een levenslang houdverbod voor dieren opgelegd krijgen.
Deze dieren mogen in ieder geval NOOIT MEER naar hen terug!
Ik vind het volledig onvoorstelbaar dat onze regering, ondanks jarenlange smeekbedes en zéér dringende adviezen van politie, brandweer, chirurgen, artsen en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en alle jaarlijks terugkerende ellende met 1 of meerdere doden, ongeveer 500 gewonden, vele miljoenen euro’s schade, de meeste dieren thuis, in stallen en in de natuur vreselijk van slag, een enorme milieuvervuiling en overbelaste hulpdiensten, er opnieuw voor gekozen heeft dit allemaal te negeren om het “lolletje” van een relatief klein groepje in stand te houden.
Alle ellende, verdriet, rouw en kosten in ogenschouw genomen zou je toch verwachten dat een regering een verantwoorde keuze zou maken en veiligheid, gezondheid en welzijn van mensen en dieren, en bescherming van natuur, milieu en materieel de hoogste prioriteit geeft.
Blijkbaar is de ellende nog niet groot genoeg en wacht zij tot het allemaal nóg ernstiger wordt.