Na een onderzoek met videobewijs van de dierenrechtenorganisatie PETA, hebben verschillende grote winkelketens besloten hun banden te verbreken met de grootste exporteur van alpacagaren en schapenwol, de Peruviaanse ´Grupo Michell´. Vastgebonden, gillend, bloedend en brakend, ook indien zwanger, worden de Peruviaanse alpaca’s geschoren om hun zachte zijdeachtige wol te verwerken tot truien en sjaals die te koop liggen bij winkels van o.a. de H&M Group, Gap Inc., Esprit en Marks & Spencer.
Alpaca´s en hun wol
Alpaca´s leven voornamelijk in Peru en behoren tot de lama-achtigen. Hun wol komt in 32 verschillende tinten voor en heeft unieke thermische eigenschappen. Door de kleine luchtbelletjes die in hun vacht zitten, raken de dieren op warme dagen niet oververhit en behouden ze op koude dagen hun lichaamswarmte. Bovendien is de vacht elastisch en onbrandbaar. Deze bijzondere eigenschappen maakt hun wol zeer aantrekkelijk voor de kledingindustrie.
There’s nothing normal about terrified alpacas vomiting in fear as they’re grabbed and slammed onto tables. https://t.co/i3AucIjcSD
— PETA (@peta) June 21, 2020
Michell martelpraktijken
Het beeldmateriaal van PETA is gemaakt tijdens een bezoek aan Mallkini, het belangrijkste boerenbedrijf in de wolmarkt dat behoort tot de ´Grupo Michell´. Op beeld is te zien hoe alpaca´s met geweld worden vastgebonden met touwen en katrollen om ze naar de scheerstations te vervoeren. De dieren werden bij de staart gepakt, tegen de betonnen vloer gegooid en het personeel stond zelfs op hun nek tijdens het scheren. PETA:
“Het personeel hield de alpaca’s bij de oren vast. De dieren schreeuwden en worstelden om zichzelf te bevrijden, terwijl ze abrupt werden geschoren met een elektrische tondeuse en braakten van angst. Ze gooiden de alpaca’s – sommigen van hen zwanger – tegen tafels, bonden ze vast aan een soort middeleeuws apparaat en trokken zo hard aan hun benen dat ze bijna van hun heupen werden gerukt. Het snelle en abrupte scheren veroorzaakte bloedingen en diepe wonden die gehecht werden zonder de juiste pijnstiller. “
Volgens Michell is dit een afgezonderd geval en houdt de importeur zich aan alle maatregelen. Een uitspraak die volgens PETA vaker wordt gedaan om de situatie te minimaliseren, wanneer er dierenmishandeling bij bedrijven wordt ontdekt en openbaar gemaakt.
H&M Group, Esprit, Gap Inc. en Marks en Spencer
Volgens PETA gaan de grote winkelketens geleidelijk aan het alpacawol uit hun collecties verwijderen. De H&M Group heeft dit bevestigd en zegt niet alleen de banden te hebben verbroken met de grootste exporteur van alpacawol, maar ook in samenwerking te gaan met de internationale organisatie ´Textile Exchange´ om een standaard op te stellen voor het gebruik van alpacawol. Esprit heeft geen banden met Mallkini, maar gaat desondanks het gebruik van alpacawol verminderen en zal in 2023 de verwerking ervan in hun producties volledig verbieden. Ook Gap Inc. en Marks & Spencer stoppen met het verwerken van deze wol.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?