Bij het Griekse eiland Lipsi, een klein, dunbevolkt eilandje in de buurt van Samos in de Egeïsche Zee, wordt een reservaat gebouwd voor dolfijnen die gered zijn uit gevangenschap. Het reservaat, het Aegean Marine Life Sanctuary, wil de exploitatie van deze intelligente zoogdieren in dierentuinen en dolfinaria beëindigen. De verwachting is dat de eerste dolfijnen in 2020 in het reservaat worden opgenomen.
Minimale menselijke tussenkomst
Het reservaat ligt in de langgerekte baai van Vroula, die ruim 500 maal groter is dan een Olympisch zwembad. De baai is gekozen vanwege de afgelegen, beschutte ligging en de minimale menselijke tussenkomst. Het gebied van de baai valt onder Natura 2000, waardoor er niet mag worden gebouwd. Daarnaast is het water er rustig en heeft het een ideale temperatuur en diepte voor dolfijnen. Er zijn geen plannen om het reservaat open te stellen voor publiek, behalve voor wetenschappelijke doeleinden. Toch kunnen mensen de dolfijnen zien: in de baai worden onderwatercamera’s geplaatst, zodat de dieren online gevolgd kunnen worden.
Naast een reservaat komen er ook een centrum voor veterinaire medische zorg, onderzoeksfaciliteiten en een (wetenschappelijk) milieu-informatiecentrum. Het reservaat zal ook gebruikt worden om zieke of gewonde zeehonden, schildpadden en dolfijnen te behandelen, rehabiliteren en bevrijden.
Open armen
De bewoners van Lipsi, nog geen 1000 in totaal, juichen het project toe. Fotis Maggos, de burgemeester van Lipsi:
“We zijn vereerd dat deze belangrijke ontwikkeling voor natuurbehoud op ons eiland Lipsi plaatsvindt. Onze gemeenschap heeft dit concept met open armen ontvangen en we verheugen ons erop de inspanningen van dit project tot ver in de toekomst te ondersteunen.”
Verwacht wordt dat de lokale bevolking ook economische voordelen zal ervaren, doordat meer mensen het eiland bezoeken, zoals onderzoekers, dierenartsen en studenten.
https://www.youtube.com/watch?v=y-ihwo9hLCM
Lijden onder gevangenschap
Veel milieu- en dierenorganisaties protesteren al jaren tegen de onmenselijke behandeling van dolfijnen voor commercieel gewin en entertainment. Recente onderzoeken bevestigen dat dolfijnen en orka’s ernstig lijden onder gevangenschap. Door deze kennis worden de dolfijnenshows in de wereld ook steeds minder bezocht en steeds meer dolfinaria zijn genoodzaakt hun deuren te sluiten.
Volgens het internationale recht mogen dieren uit gevangenschap echter niet in de volle zee worden teruggeplaatst. Daarnaast is gebleken dat dolfijnen uit gevangenschap vaak niet meer kunnen overleven in het wild. Het reservaat bij Lipsi lost dit probleem op, door een plaats te bieden waar dolfijnen die voorheen gevangen waren gehouden, nu vrij kunnen zwemmen.
Anastasia Miliou, de onderzoeksdirecteur van het Archipelos Institute of Marine Conservation (AIMC), stelt dat er momenteel wereldwijd 2.913 dolfijnen in gevangenschap zijn.
“We willen dat de dolfijnen worden vrijgelaten, omdat het wetenschappelijk bewezen is dat ze een hoge mate van intelligentie hebben en dat ze in gevangenschap lijden. Het is tijd om te stoppen met praten over reservaten op zee en tijd om ze te beginnen te creëren. Het reservaat bij Lipsi zal als voorbeeld dienen, met het oog op het ontwikkelen van soortgelijke centra over de hele wereld.”
Vrijlaten op volle zee
In het reservaat worden de dolfijnen in een veilige omgeving bewaakt en psychologisch en fysiologisch gecontroleerd, en gestimuleerd om hun natuurlijk gedrag weer te vertonen waaraan zij soms tientallen jaren zijn onttrokken, zoals jagen op levende vis. Ze kunnen weer het natuurlijke ritme van de oceaan ervaren en 40 meter diep duiken in echt zeewater. Van de dieren die zich weer volledig aanpassen, wordt onderzocht of zij weer op volle zee kunnen worden teruggeplaatst.
Bronnen:
©Animals Today Liesbeth Riekwel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?