Het Griekse parlement keurde woensdag een nieuwe wet over het bezit van huisdieren goed, waarvan premier Kyriakos Mitsotakis zei dat deze regels zal creëren zodat geen enkel dier wordt achtergelaten of misbruikt.

huisdierenwet
Griekenland keurt nieuwe huisdierenwet goed | Foto: Pixabay

“Griekenland verandert en neemt eindelijk een modern wettelijk kader voor de bescherming van huisdieren aan”, tweette Mitsotakis voor de stemming in het Parlement.

Afgelopen april adopteerde Mitsotakis een zwerfhond en sindsdien pleit hij voor de zaak van verlaten huisdieren. “Pinda kwam in ons leven! Hij koos ons uit toen we twee weken geleden een bezoek brachten aan de Ilioupoli Animal Welfare Association ter gelegenheid van de International Day of Stray Animals. Open je armen en red een zwerver!”, schreef hij destijds in een post.

Mitsotakis volgde het voorbeeld van de Griekse president Katerina Sakellaropoulou, die officieel een verdwaalde kitten genaamd Calypso van het eiland Karpathos adopteerde, waardoor de kleine katachtige de allereerste zwerfkat was die ooit door een Griekse president werd geadopteerd terwijl hij in functie was.

Leven als hond of kat in Griekenland

In Griekenland (maar ook in Portugal, Spanje, en andere Zuid-Europese landen) zie je veel zwerfdieren op straat. Het was in Griekenland tot nu toe normaal dat iemand zijn hond of kat op straat zette of ergens achterliet na deze een aantal jaren bij het huis te hebben gehouden. Zwerfhonden kom je daardoor volop tegen in Griekenland, gedwongen tot een straatleven. Soms worden ze door dorpelingen of vrijwilligers van dierenorganisaties op vaste plekken gevoerd. Zo kunnen ze een prima leven hebben, als ze niet met stenen bekogeld worden, vergiftigd of op andere manieren toegetakeld. Want deze dieren hebben niet alleen een vrij leven, ze zijn ook vogelvrij.

Belangrijke bepalingen van de huisdierenwet in Griekenland

De nieuwe wet bepaalt dat het misbruiken van huisdieren strengere boetes zal opleveren en omvat nu handelingen als achterlating, neerschieten, opzettelijke verwonding en vergiftiging.
Andere bepalingen zijn onder meer:

  • Gegevens van mensen die zijn veroordeeld voor het martelen van dieren zullen worden ingevoerd in een database die wordt beheerd door het parket van Athene en worden doorverwezen naar het dierenregister, zodat ze zich in de toekomst niet meer kunnen registreren als eigenaren van gezelschapsdieren.
  • Er wordt ook een huisdier-DNA-analyse en -databank opgezet, zodat als een dier wordt achtergelaten, de eigenaar gemakkelijk kan worden gelokaliseerd en dienovereenkomstig kan worden bestraft.
  • De belangrijkste verandering die de nieuwe wet met zich meebrengt, is het nieuwe digitale gezondheidsboek voor alle huisdieren, dat een volledige medische geschiedenis zal bevatten en toegankelijk zal zijn voor zowel eigenaren als dierenartsen.
  • Verbod op de verkoop van katten en honden in dierenwinkels, samen met een verbod op paringsadvertenties: de boete voor het publiceren van een paringsadvertentie wordt meer dan verdrievoudigd als niet wordt verwezen naar het unieke ID-microchipnummer van het huisdier en de nieuwe reproductielicentie.
  • De verkoop van huisdieren is alleen toegestaan door erkende fokkers en eigenaren. Kosten voor het adopteren van huisdieren zijn verboden, behalve voor de kosten van vervoer en medische behandeling.
  • Ook voor de fokkerij worden nieuwe regels ingevoerd: eigenaren krijgen een vergunning voor één nest per huisdier, terwijl toekomstige eigenaren van nakomelingen officieel moeten worden geregistreerd.
  •  Castratie wordt verplicht voor alle eigenaren, met enkele medische uitzonderingen. Erkende fokkers krijgen een boete van 2.000 euro als ze een enkel dier meer dan zes keer paren. Ook voor amateurfokkers (de zogenaamde ‘achtertuin’) gelden verschillende nieuwe beperkende regels.
  • Als het dier ouder is dan een jaar, moet castratie plaatsvinden binnen zes maanden na de aanschaf van het huisdier. Bij aanschaf van een dier jonger dan een jaar vindt sterilisatie plaats binnen de eerste zes maanden na afloop van het eerste jaar. Deze deadline kan variëren afhankelijk van het ras van het dier en andere specifieke kenmerken, na een grondig dierenartsadvies.
  • Sterilisatie is niet verplicht voor dieren waarvan een staal van hun genetisch materiaal (DNA) is opgestuurd naar het Laboratorium voor Bewaring en Analyse van Genetisch Huisdiermateriaal.
  • Als de eigenaar van het dier zijn huisdier niet steriliseert of geen DNA-monster opstuurt, wordt een boete van 1.000 euro opgelegd en krijgt de eigenaar drie maanden de tijd om te steriliseren of een monster van het genetisch materiaal van het dier op te sturen. Indien ook deze termijn zonder actie verstrijkt, wordt de boete opnieuw opgelegd.
  • Ten slotte zal er een nieuw nationaal dierenregister worden geïntroduceerd, waar alle huisdieren, zowel in eigendom als zwervend, moeten worden geregistreerd, inclusief huisdieren die ter adoptie worden aangeboden. Ook dierenwelzijnsverenigingen, dierenartsen, fokkers en dierenasielen zullen zich allemaal moeten registreren.

Om eigenaren aan te moedigen beter voor hun huisdieren te zorgen, introduceert het wetsvoorstel prikkels van gemeenten, zoals een verlaging van de gemeentelijke belastingen met maximaal 10 procent.

In 2012 nam het Griekse parlement ook al een dierenwelzijnswet aan, waarin stond dat een dier als een wezen met bewustzijn en gevoel gezien moest worden. Er stonden richtlijnen aangegeven om correct met dieren om te gaan. De wet stelde het chippen van honden verplicht en het houden van kettinghonden werd verboden.

De nieuwe Griekse dierenwet geeft hoop voor huisdieren!

Bron:

©AnimalsToday.nl Marianne Miltenburg