In Rwanda is gezien dat twee 4-jarige gorilla’s de strikken van stropers onklaar maakten. Kort daarvoor was één van hun soortgenoten in een gelijke val om het leven gekomen. Volgens de waarnemers is er sprake van zeer bijzonder gedrag.
De twee gorilla’s, Rwema en Dukore, werden tijdens het onklaar maken van de vallen gezien door medewerkers van het Karisoke Research Center in Rwanda, wat gefinancierd wordt door het Dian Fossey Gorilla Fund. De strikken worden niet specifiek geplaatst voor het vangen van gorilla’s, maar door stropers die uit zijn op bush meat, zoals bijvoorbeeld antilopenvlees.
Vast
Met behulp van gebogen bamboetakken en een steen die de lasso-achtige snaar van ijzerdraad op zijn plaats houdt wordt de val opgezet. Zodra er een dier met zijn nek of poot door de snaar stapt wordt de strop aangetrokken en zit het dier vast, soms wel dagenlang voordat de stroper de buit komt ophalen.
Natuurlijk leidt dit vaak tot ernstige verwondingen, en ook de dood, zoals enkele dagen eerder het geval was bij een andere berggorilla. Het feit dat de Rwema en Dukore de strikken onklaar maakten geeft aan dat ze waarschijnlijk oorzaak en gevolg kunnen onderscheiden. Volgens Veronica Vecellio van het Karisoke Research Center is het gedrag van de gorilla’s nog nooit eerder gezien:
“Wij doen het grootste onderzoek naar gorilla’s ter wereld en hebben een enorme database over hun gedrag. Het zou mij verbazen als anderen soortgelijk gedrag ooit hebben waargenomen en vastgelegd.”
Gewaarschuwd
De medewerkers van het Karisoke Research Center gaan iedere dag op pad om vallen bestemd voor stroperij weg te halen. Toen één van hen de betreffende val wilde verwijderen werd hij gewaarschuwd door een grote zilverrug, een mannelijke gorilla die hem aangaf niet verder te lopen. Toen werden Rwema en Dukore gezien, terwijl ze zelf het werk deden en de strik onklaar maakten.
Bronnen: World Animal News, National Geographic ©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?