De dag waarop dieren dezelfde rechten krijgen als mensen, is nog ver uit het zicht. Sterker nog, het is op deze wereld bijna ondenkbaar. Maar in de deelstaat Uttarakhand, in het noorden van India, heeft de rechtbank besloten dat alle dieren een rechtspersoon en een identiteit zijn. En deze historische uitspraak zou gaan gelden voor ‘alle dieren van het dierenrijk’. De rechters willen hiermee aandacht vragen voor een beter welzijn van dieren en dierenmishandeling en milieuvervuiling tegengaan.
Verbeterde dierenrechten
De uitspraak moet nog bekrachtigd worden door het hooggerechtshof, maar trekt in ieder geval de aandacht. Met de uitspraak hoopt de rechter van Uttarakhand om de stroperij en illegale handel van wilde dieren onder de aandacht te brengen. Ook wil hij milieuvervuiling terugdringen en dierenmishandeling van zowel huis- als wilde dieren stoppen. Met de nieuwe uitspraak zouden de inwoners van Uttarakhand verantwoordelijk zijn voor alle dieren in de staat. Het Hof zegt hierover:
“Alle inwoners zullen voor de dieren zorgen, omdat zij het met behulp van mensen wat makkelijker hebben. Hierdoor worden de inwoners van Uttarakhand het gezicht van een goed dierenwelzijn.”
Maar hoe zit het dan met de dieren die worden gefokt voor de vleesconsumptie? Die worden niet uitgesloten, maar het fokken wordt ook niet afgeschaft. Wel zijn er strengere regels voor dierenwelzijn van toepassing. Zo mogen er absoluut geen scherpe voorwerpen worden gebruikt bij de dieren, en mag de temperatuur van hun verblijven niet meer stijgen dan 37 graden.
Een dier evenveel rechten als een minderjarige
De Indiase wet verdeelt de definitie van een rechtspersoon in twee categorieën. Volwassen mensen behoren tot de “menselijke wezens”, terwijl de dieren worden opgenomen in de categorie “rechtspersonen”, samen met onder andere minderjarigen en bedrijven.
Uttarakhand zet een grote stap vooruit in de verbetering van dierenrechten. De deelstaat staat al langer bekend om een grote empathie voor dieren en natuur. Zo wordt er veel aandacht besteed aan de bestrijding van giftig afval in rivieren. Ook besloot de Indiase regering eerder dit jaar om de invoer van zeehondenbont te verbieden, en momenteel zijn er veel activisten die tegen het Islamitische Bakrid festival zijn vanwege de dierlijke offers.
Bron: Live Kindly ©Animals Today Varja Dijksterhuis
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Vele jaren geleden voorspelde Leonardo da Vinci (die toch niet de eerste de beste was, ook toen) dat alle levende dingen, dier en mens, dezelfde rechten zouden genieten op een zekere dag. – Bijlange nog niet het geval. – Mogelijk een stapje dichterbij?