Voor het eerst in 44 jaar hoeven de olifanten in Maesa Elephant Camp in Chiang Mai, Thailand, geen toeristen meer op hun rug te vervoeren. Het olifantenpark laat de olifanten voortaan vrij rondlopen omdat er door het COVID 19-virus geen toeristen meer komen. Volgens de eigenaresse is dit het juiste moment voor een diervriendelijker bedrijfsvoering.
Het is goed voor te stellen hoe geweldig het voor een olifant in het Maesa Elephant Camp voelt, om eindelijk verlost te zijn van de toeristen op hun rug waarmee ze de eeuwige ‘rondjes rond de kerk’ moesten lopen. De parkeigenaren moesten door COVID-19 de deuren sluiten en verwijderden daarom voorgoed de zetels van hun 78 jumbo’s.
Geen olifantenritten meer
De zetels, die gemaakt zijn van hout en metaal, worden met dikke touwen aan de olifanten bevestigd en zijn erg zwaar en oncomfortabel voor de dieren. Veel olifanten krijgen wonden en rugletsel van het jarenlang meedragen van het gewicht van de zetel en de – soms meerdere – toeristen. Daarnaast kampen de olifanten in de toeristenindustrie vaak met ondervoeding, stress en trauma’s. Meer dan 200 reisorganisaties besloten daarom om parken waar olifantenritten worden aangeboden uit hun catalogus te schrappen.
In een filmpje op deze pagina is te zien hoe de enorme olifantenzetels worden verwijderd.
Voor het eerst vrij
Volgens Anchalee Kalampichit, eigenaresse van het Maesa Elephant Camp, was het de eerste keer in 44 jaar dat de olifanten hun dag begonnen zonder stoel op hun rug. Ze benadrukt dat de olifanten de stoelen hierna ook nooit meer hoeven te dragen. Het kamp, dat in de jaren 70 was gestart door de vader van Kalampichit, zal namelijk veranderen naar een park waar toeristen de vrij rondlopende dieren op een afstand kunnen observeren. De eigenaresse werd hiertoe geïnspireerd door herhaaldelijke bezoeken aan het Elephant Nature Park, dat bekend staat als een diervriendelijk olifantenpark, zonder olifantenhaken, kettingen en kunstjes. Deze ommezwaai wordt nu door de pandemie versneld.
“We zijn niet van plan om de stoelen weer terug te zetten op de olifanten, zelfs niet als we weer open kunnen. We willen onze aanpak veranderen en meer natuurlijke manieren vinden waarop het publiek van de olifanten kan genieten. We zullen toeristen uitnodigen om meer te leren over hoe olifanten in de natuur leven, in plaats van de olifanten te gebruiken om ze te entertainen.”
Geen overheidssteun
Kalampichit zei dat de regering door COVID-19 de sluiting van 28 soorten niet-essentiële bedrijven die met bezoekers werken heeft afgedwongen, waaronder de olifantenparken. In Thailand zijn honderden van dit soort parken van verschillende grootte voorlopig gesloten. De bedrijven krijgen geen steun van de overheid en raken hierdoor in grote problemen.
Volgens Kalampichit kost het verzorgen van de 78 olifanten en 300 personeelsleden vijf miljoen THB (138.000 euro) per maand. Kosten die het park nu moet dragen zonder inkomsten van toeristen. Om de kosten te verlagen is het park gestart met het verbouwen van groenten, om de dieren en het personeel te voeden.
Bronnen:
©Animals Today Liesbeth Riekwel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Mooi dat deze dieren eindelijk eens een beetje redelijk normaal leven kunnen leiden.
Ik vind het zo triest en onbegrijpelijk dat er in allerlei opzichten vaak zo enorm veel ellende en schade veroorzaakt wordt aan andere mensen, dieren, natuur en milieu vanuit kortzichtige en hebzuchtige motieven.
Terwijl betere alternatieven vaak heel eenvoudig zijn.