Gisteren was het World Rhino Day en gelukkig hebben we eens goed nieuws over deze dieren te melden. De verhuizing van Indische neushoorns naar een groter leefgebied in India is zo succesvol, dat een babyboom het gevolg is. Herintroductie in Manas National Park van neushoorns uit andere beschermde gebieden heeft geleid tot de geboorte van dertien kalfjes sinds 2012.
Veiligheid door verspreiding
In de jaren negentig waren neushoorns in het nationale park Manas bijna uitgeroeid. In Kaziranga National Park leven de meeste neushoorns en het Pobitorareservaat heeft een kleiner aantal. Door verplaatsing van een aantal dieren (of translocatie), konden de populaties groeien en werd hun veiligheid vergroot. Het risico dat ze aan een besmettelijke ziekte sterven is door verspreiding kleiner en nageslacht heeft een betere kans op overleven. Achttien neushoorns zijn naar Manas National Park verhuisd tussen 2008 en 2012.
Extra ontroerend is de geboorte van het jongste kalf, op 1 augustus. Moeder Mainao werd ooit ernstig gewond gevonden en na een rehabilitatieprogramma naar Manas verhuisd. Ook in juni 2013 kreeg zij een kalf. Een andere gerehabiliteerde neushoorn, Ganga, werd ook al twee keer moeder, in april 2013 en afgelopen juni: zij werd in 2006 in Manas vrijgelaten. Een mannetje dat naar het park is verplaatst is vermoedelijk de vader van haar beide kalfjes.
Bescherming
Door de geboorte van dertien kalfjes bedraagt het aantal neushoorns in deelstaat Assam, waarin het Manas National Park gelegen is, nu 32 dieren. Uit de voortplanting blijkt dat de dieren zich thuis en veilig voelen in Manas. Hoewel rangers de dieren in het park proberen te beschermen is helaas ook hier stroperij wel een gevaar. Acht neushoorns zijn er gedood in de afgelopen 10 jaar. Met hulp van het Wereld Natuur Fonds werken de autoriteiten aan het trainen en uitrusten van rangers en worden de neushoorns en hun leefgebied scherp in de gaten gehouden.
Bron: Wereld Natuur Fonds ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?