Het Nederlandse vrachtschip Rolldock Sun, dat vrijdag 3 augustus in Vlissingen aanmeerde, had wel een heel bijzondere verstekeling bij zich: een galago, een kleine primatensoort die voornamelijk in Tanzania voorkomt. De Galago is waarschijnlijk ongemerkt aan boord van de Rolldock Sun geklommen toen deze 2 maanden geleden in Tanzania lag. De bemanning heeft voor het dier gezorgd sinds ze hem ontdekten.
Het dier, door de bemanning ‘Edwin’ genaamd, is vermoedelijk een Garnett’s galago (Otolemur garnetti). De verstekeling werd gevonden door een Nederlands bemanningslid van het schip. Directeur David van Gennep van Stichting AAP legt uit:
“Als in Nederland primaten aankomen of worden gevonden waarvan de gezondheidsstatus onbekend is, is AAP de officiële opvangplek waar ze in quarantaine gaan.”
Galago’s, net als andere Afrikaanse primatensoorten, kunnen besmettelijke ziektes als gele koorts bij zich dragen. Daarom zijn de hoogste veterinaire maatregelen en protocollen noodzakelijk.
Goede conditie
De bemanningsleden gaven aan dat het dier, ondanks de hoge temperaturen in zijn verblijf, in goede conditie was, afgezien van een kaal plekje achter zijn oor. ’s Avonds wordt hij actiever, wat logisch is aangezien galago’s nachtdieren zijn. Zoals elk nieuw dier, heeft Edwin bij AAP een medische check ondergaan, waarbij onder meer bloed is afgenomen. Tijdens de quarantaineperiode, die (minimaal) 12 weken duurt, zal duidelijk worden of Edwin helemaal gezond is. Na zijn quarantaineperiode zal galago Edwin naar een geschikt nieuw thuis verhuizen.
Bekijk hieronder hoe galago Edwin het maakt bij Stichting AAP:
Ongelukje
Van Gennep denkt niet dat de galago bewust is meegesmokkeld:
“We zien vaker dat schepen verstekelingen meenemen, zoals in 2016 de vijf Java-apen op een schip van Maersk uit Maleisië en vorig jaar wasbeer Famous uit New York. We weten vrij zeker dat het ook dit keer geen illegale handel betreft, maar een ongelukje.”
Toch wordt deze primatensoort binnen Europa wel als huisdier verhandeld. In Duitsland kunnen ze bijvoorbeeld een marktwaarde van wel € 550 bereiken. Net als alle andere primaatsoorten is de galago beschermd onder het Verdrag van Internationale Handel in Bedreigde Soorten (CITES). In het CITES-verdrag, waar momenteel 178 landen bij zijn aangesloten, staan 5.800 beschermde diersoorten.
Bron:
- Persbericht Stichting AAP