Een grijze zeehond die maandenlang met een frisbee om haar nek rondzwom in de Noordzee, is van haar kwelling bevrijd. Eindelijk lukte het vrijwilligers van Friends of Horsey Seals haar te benaderen en het onding te verwijderen.
Afval in zee is een groot probleem voor de dieren die er leven. Dit ondervond ook een grijze zeehond, die een gele frisbee om haar nek geklemd had. De zeehond werd al maandenlang waargenomen voor de Britse oostkust, met de knellende plastic ring. Dierenhulporganisatie Friends of Horsey Seals hield haar in de gaten, maar tot vorige week lukte het ze niet het dier te vangen. Telkens bevond ze zich in een grote groep zeehonden en zodra een van de dieren ergens van schrok, stoven ze allemaal weg.
Thanks @HorseySeals for rescuing Frisbee and bringing her to us. She may have had the frisbee on for up to 6 months! https://t.co/C0Gni1n3C2 pic.twitter.com/3NU73HKFnP
— RSPCA (@RSPCA_official) 15 september 2017
Frisbee verwijderd
De gezondheid van het dier ging de laatste tijd langzaam achteruit, waardoor het de zeehondenhelpers eind vorige week eindelijk lukte haar te benaderen en te vangen toen ze op het strand van Horsey Beach lag. Het volwassen vrouwtje, toepasselijk ‘Mrs. Frisbee’ genoemd, werd naar een opvang voor wilde dieren gebracht van de Britse dierenbescherming RSPCA. Hier verwijderde men de frisbee. Manager Alison Charles van Wildlife Centre East Winch:
“Arme Frisbee was extreem vermagerd toen ze binnen kwam en het zal een tijd duren voor ze weer op gewicht is. Het is duidelijk dat ze lange tijd uitgehongerd is geweest.”
Het herstel gaat waarschijnlijk maanden in beslag nemen:
“Zeehonden zijn nieuwsgierige dieren. Waarschijnlijk zag ze de frisbee in het water en ging ze op onderzoek uit. Zo kwam het ding klem te zitten om haar nek. Ze is gaan groeien, waardoor de ring steeds vaster kwam te zitten. Waarschijnlijk belette het haar de laatste tijd om normaal te kunnen eten en drinken. We knipten de frisbee los, maar toen was goed te zien wat een afschuwelijk diepe wond deze heeft veroorzaakt. Het was vreselijk om te zien, dat arme dier. Toen de ring eraf was begon ze met haar hoofd te schudden; ik denk dat het een opluchting was na al die maanden. Daarna dronk ze veel. Ze is er nog niet: de wond is diep en geïnfecteerd, dus we zullen haar een paar maanden verzorgen. Ze heeft antibiotica, pijnstillers en steroïden gekregen, we zullen er alles aan doen om haar te helpen.”
Niet opgegeven
Als mevrouw Frisbee niet gevangen was, had ze het niet overleefd. Gelukkig hebben de zeehondenredders niet opgegeven en kreeg ze eindelijk de hulp die ze zo nodig had. Een maand eerder had de RSPCA nog een andere zeehond opgevangen met ook een frisbee om haar nek.
Frisbee the Grey Seal this morning at East Winch, @RSPCA_official waiting for a tasty mackerel @HorseySeals @SupportNWT pic.twitter.com/ruZTXRitZM
— Lyn Ibbitson-Elks (@IbbitsonLyn) 18 september 2017
Laat afval niet slingeren!
Wilde dieren sterven door ons afval. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar is het helaas niet: gooi je troep altijd in de afvalbak of neem het mee naar huis. Vind je afval en/of plastic op het strand? Ruim het op en voorkom dat dieren erin verstrikt raken of het inslikken. Alison Charles:
“Het is hartverscheurend dat dit voorkomen had kunnen worden als mensen langs de kust beter met hun spullen omgaan. Veel mensen zijn zich er niet van bewust welke problemen het laten liggen van afval kan veroorzaken voor wilde dieren. Raakt iemand een frisbee kwijt op het strand, dan dringen we erop aan deze echt te gaan zoeken en mee te nemen. Als de frisbee was opgeraapt had deze grijze zeehond de afgelopen maanden niet zo hoeven lijden.”