Om dierenmishandeling aan te pakken wordt er een nieuw Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling opgericht.
Bij verdenking van dierenmishandeling kunnen dierenartsen foto’s en röntgenfoto’s doorsturen naar het centrum, waar een team van forensisch experts en veterinair pathologen ze beoordeelt. Zij adviseren vervolgens de arts of het om mishandeling gaat. Wanneer er meer zekerheid is, kan de dierenarts aangifte doen bij de politie.
Het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling is opgericht in navolging van het landelijk Expertisecentrum Kindermishandeling. De twee centra zullen nauw gaan samenwerken, aangezien er in 70% van de gevallen van dierenmishandeling ook sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld. Psycholoog Nienke Endenburg is een van de initiatiefnemers van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling:
“Dierenartsen hebben een stukje van de puzzel, maar gewone artsen ook. Als die meer samenwerken, breng je mishandeling beter in kaart.”
Dierenarts Hans van Spanje uit Utrecht kan er wel een boek over schrijven: dierenmishandeling. Zoals die keer dat er een poedel zijn praktijk werd binnengebracht met een kaak die op drie plekken gebroken was. Volgens de eigenaar was de hond van de trap gevallen. Van Spanje heeft er toen geen melding van gemaakt en het dier gewoon behandeld:
“Het was een vermoeden, hoe bewijs je dat? Daar was op de opleiding geen aandacht voor.”
Dierenartsen in spagaat
Voor veel dierenartsen is het moeilijk om melding van dierenmishandeling te doen bij de politie, omdat er geen of niet genoeg bewijs is. Dierenarts Van Spanje herkent dat:
“Je moet toch een drempel over. Je hebt een vertrouwensband met de eigenaar, maar je bent ook een dierenarts die moet zorgen voor het dier. Een moeilijke spagaat.”
Ook dat moet eenvoudiger worden. Op de site van het expertisecentrum kan gelijk contact gezocht worden met de politie. Die doet vervolgens onderzoek. De dierenarts hoeft zich daar niet mee te bemoeien. De bedoeling is dat het expertisecentrum voor de zomer start.
Werkwijze
Bij het Landelijk Expertisecentrum Kindermishandeling wordt al twee jaar op deze manier met experts gewerkt. Hoe gaat dat in zijn werk? Elise van der Putte van het expertisecentrum legde het uit in het NOS Radio 1 Journaal:
“Stel, een kind komt met blauwe plekken bij de dokter. De ouders zeggen dat het kind een ongeluk heeft gehad, maar de dokter twijfelt daar aan. Dan maakt de arts foto’s, die hij, met een toelichting, doorstuurt naar het expertisecentrum. Daar gaan een aantal experts kijken of het gaat om een ongeluk, ziekte of mishandeling. Indien nodig wordt de politie ingeschakeld. Die experts zijn hier speciaal voor geschoold. Als ze het niet zeker weten, wat al bijna nooit voorkomt, hebben ze ook nog een enorm internationaal netwerk dat hen kan helpen. Dat is nog niet het geval bij het expertisecentrum voor dierenmishandeling, daar moet nog veel expertise worden opgebouwd.”
Bron: NOS ©Animals Today