De Amerikaan Tucker Zimmerman was altijd al een groot dierenliefhebber, maar tijdens zijn voormalige carrière als marinier kreeg hij niet de kans om daar – zoals hij zo graag wilde – iets mee te doen. Toen de bosbranden in de staat Californië zich in rap tempo uitbreidden was dat voor hem het moment zijn liefde voor dieren om te zetten in daden en zoveel mogelijk dieren te redden van de allesverslindende vuren.
Op het moment woeden 16 gigantische brandhaarden verspreid over de Amerikaanse staat Californië over een oppervlak van 288.000 hectare. Het is de grootste bosbrand in de geschiedenis van de staat. Nog steeds is maar 34 procent van deze gigantische vuren door de brandweer onder controle. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd, maar vele dieren raken omsingeld door de vuren en kunnen geen uitweg meer vinden.
Vrijwilligers zetten zich in voor dieren
Zimmerman wist dat hij iets moest doen en leende een grote aanhanger van zijn werk. Hij richtte deze zo in dat het geschikt was om dieren in te vervoeren. Inmiddels is hij niet meer alleen op deze missie. Zo’n 60 vrijwilligers hebben zich aangesloten en er rijden nu 20 tot 30 wagens af en aan naar de brandhaarden.
Veel dieren achtergelaten
Veel mensen in getroffen gebieden hebben in allerijl huis en haard achter moeten laten om te ontsnappen aan de vuren die zich door de droogte en wind in onvoorstelbaar tempo verspreiden. Helaas wordt een groot aantal dieren hierbij noodgedwongen achtergelaten. Zimmerman en zijn team richten zich voornamelijk op huisdieren en vee die zijn achtergebleven. Zimmerman probeert ook via internet eigenaren van vee op te sporen, zodat hij weet waar er nog dieren te redden zijn.
Via Internet dieren in nood opsporen
Via de Facebookpagina Cowboy 911 kunnen oproepen geplaatst worden omtrent locaties waar zich dieren in nood bevinden. Er zijn al ontzettend veel meldingen binnengekomen en Zimmerman heeft ook al menig dier kunnen herenigen met onzettend dankbare en emotionele eigenaren. Noah Urban, een inwoner van Oregon die zijn 6-jarig paard Bolt achter moest laten, zocht contact via Facebook met Zimmerman. Zijn dank is groot, want Zimmerman is erin geslaagd het paard te redden. Urban:
“Hij heeft mijn vertrouwen in mensheid hersteld.”
Al 600 dieren gered dankzij vrijwilligers
Zimmerman en de 60 vrijwilligers zetten zich niet alleen in voor vee en huisdieren, maar trotseren de vuren en riskeren daarmee hun eigen levens om iedereen, mens en dier, die op hun pad komt in veiligheid te brengen. Een groot aantal asiels, stallen, boederijen, rodeogronden en andere organisaties hebben hun deuren opengesteld om de geredde dieren op te kunnen vangen.
Deze helden hebben tezamen al meer dan 600(!) dieren in veiligheid kunnen brengen en ze gaan onvermoeibaar door totdat het laatste vuur geblust is. Hulde aan al deze mensen die hun eigen levens op het spel zetten om andere levens te redden! Gelukkig zijn er vele hulpverleners die niet alleen de gedupeerde mensen, maar ook dieren helpen:
City cops in the country! SF CHP deployed to the #CARR fires in Redding. Not sure we know what we’re doing in this pic but baby deer pulled from fires and turned over to rescue org. God speed @CAL_FIRE and all other agencies providing mutual aid. You are truly the Bravest. pic.twitter.com/husveKt7iP
— CHP San Francisco (@CHPSanFrancisco) 28 juli 2018
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Wat een geweldig initiatief ,dat is precies net andersom dan hoe t hier ervoor staat in zake de Oostvaardersplassen en de Nood na de Extreme droogte op de Veluwe,Brabant en Achterhoek , de schade is nog steeds groot ook na enkele dagen regen en zo verder in West en Noord-Europa voor zoogdieren,reptielen,amfibieen en vissen…die harde klappen kregen door de droogte , echt kwetsbare en endemische populaties krijgen daardoor soms de genadeklap , er is wat dat betreft nog te weinig infrastructuur en logistiek ingericht voor grotere natuurrampen zoals de afgelopen maanden plaats vond ,veel mensen praatte van prachtige zomer vaak niet vermoedend dat t normaal natte Atlantische veen,leem en loss/zandgrondgebied waar ze op wonen al maandenlang smacht naar verlossing door een langdurige regenbui .. Dus de Overheid,provinciale staten en gemeenten, beheerders en landgoederen maar ook publieke organisaties en onderwijs zouden hier meer aandacht aan moeten besteden voor de volgende keer .. Net zoals in Duitsland weet dat er veel meer initiatieven zijn als bovenstaand en particuliere ondernemingen er op los mogen om wilde dieren onder te brengen , op te vangen en als deze aangesterkt zijn en hersteld weer te retourneren naar hun leefgebied .
Nederland is daardoor nog veel te bureaucratisch,stug en ziekelijk vol van allerlei papierwerken ,vergunningen en ontheffingen waarmee elke handeling mee gemoeid is . Zelfs dode, ( dode !) vissen,kikkers,vogels en of zoogdieren mogen niet vervoerd ,verplaatst of verzameld worden zonder ontheffing van Lnv,gebiedsbeheer en een tijdelijke sms,vervoersvergunning van de DWHC of VZZ/RAVon als voorbeeld ,dit is echt een onlosmakelijk probleem waar veel mensen zich hierdoor maar niet aan wagen .
In 1990 hadden wij via de Lacerta vereniging de verantwoording over de Subgroep Dierziekten van de Lacerta/Knnv herpetologie regio Noordwest-Overijssel en Midden en Noord-Gelderland ,later hebben we vanuit de werkgroep Anura & Sauria Europa en de sinds 1984 bestaande Rana groep,Anura & Lepidosauria opgezet en met een enorme kenniservaring zijn we oor en oog van de natuur rondom de Veluwe,Overijssel ,Achterhoek en delen van Drenthe , elke week komen er diverse slangen,hagedissen,en of muizenmeldingen en nog steeds weten veel Nederlanders niet wat ze moeten met wilde dieren bij aantreffen zo ook met Marters.. het word ook vaak als hinderlijk ervaren .
Dat laatste vind ik zorgwekkend ,als t hinderlijk ervaren word als wilde marters,slangen of woelmuizen je pad kruizen op erf,terrein of tuin zouden we blij mogen zijn met deze ervaring maar men kijkt argwanend wat de buren ,klanten of recreanten ervan vinden .. een foute ontwikkeling die echt niet kan .. Als we als Nederlanders niet onze minder dan 10 % natuurgebieden en hun schamele wildpopulaties niet voor vol aanzien en niet ons best doen om deze te beschermen en te behouden, gaat t straks nog slechter worden met onze kenniscultuur op dit gebied en dus uiteindelijk de bescherming , ik praat even voor de Mol en Woelmuizen,en diverse vogels,kraaiachtigen en Roofdieren zoals de Wolf,Vos,Marters enz, deze worden nog steeds bestreden terwijl daar strenge regels op moeten toezien echter is dat niet of nauwelijks te controleren , ook maken mensen slangen dood,verwijderen deze met harde hand en of zorgen landschappelijk dat er uberhaupt geen wild meer over de schutting of erf kan komen , deze wanstaltige ziekelijke en meer dan onnatuurlijke gedragingen moeten nu eens tot het verleden gaan behoren en daarom pleit ik ernstig voor een structurele oplossing voor onze Nederlandse kroost op scholen,bso en studenten, deze moeten de Nederlandse Flora en fauna te kennen krijgen en voorbeelden van de Rode Lijst,Doelsoortenlijst ,en Habitatrichtlijn weten naast dat begrijpen wat de Natura 2000 betekend, de EHS en MJPO en waarom deze in het leven geroepen zijn , ook de vele groene hoveniers,tuinbouw en grondwerkers zouden een dergelijke cursus niet misstaan aangezien deze jongens ook veel kapotmaken met hun machines,..en maaibalken,. een wild eendje, grutto-nest of ringslang hier of daar maakt toch niet uit… aanpakken deze wantoestanden ….