Voorwerpen bestemd voor eenmalig gebruik mogen in de EU vanaf 2021 niet meer gemaakt zijn van plastic. Dit betekent het einde van plastic wattenstaafjes, plastic bekertjes en roerstaafjes, wegwerpbestek en plastic rietjes. Het Europees Parlement sluit hiermee aan bij de groeiende rij landen die het gebruik van eenmalig plastic met wetgeving willen terugdringen.

eenmalig plastic
EP kiest voor het verbannen van eenmalig plastic | Foto: publiek domein

Het gaat in totaal om 10 producten die in de ban gaan, waarvan bekend is dat ze een grote bijdrage – tot 70 procent – leveren aan de plastic soep in de oceaan en plasticvervuiling in het algemeen. Het Europees Parlement heeft de maatregelen met 571 stemmen voor en 53 tegen goedgekeurd.

eenmalig plastic
Plastic rietjes zijn overbodig en zeer schadelijk voor milieu, dieren en mensen | Foto: publiek domein

Voor veel plastic producten zijn afbreekbare, milieuvriendelijke alternatieven, maar wanneer dat nog niet het geval is zal het zo min mogelijk van plastic gebruikt moeten worden. Op verpakkingen komen aanwijzingen hoe plastic afval verantwoord weg te gooien, onder meer bij producten als schoonmaakdoekjes en ballonnen. De producenten gaan meebetalen aan het opruimen van plastic en het streven is dat in 2025 ook nog 90 procent van alle kleine plastic flesjes gerecycled wordt.

Er volgt nu overleg met de lidstaten hoe de regels ingevoerd gaan worden, waarna nog goedkeuring moet volgen door de Europese Raad. Naar verluidt is het streven om dit voor mei volgend jaar rond te hebben.

In 2025 moet 90 procent van alle kleine plastic flesjes gerecycled worden | Foto: Angelique Lagarde/Animals Today

De Europese plannen stammen uit 2016. In Nederland is onder meer een verbod op gratis plastic tasjes ingesteld, waarna de uitgifte daarvan sterk afnam. Er moet nu een klein bedrag voor betaald worden en de klant moet er om vragen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel