Sinds een week is in de Waddenzee het geboorteseizoen van de gewone zeehond op gang gekomen, zo meldt Ecomare. De eerste pups zijn inmiddels tijdens laagwater op drooggevallen zandplaten waargenomen.
Er zijn weinig dieren die zo vertederen als jonge zeehondjes, met hun grote ogen en babyachtige gehuil, wat ze de naam ‘huilers’ opleverde. De zomer is traditioneel de periode waarin ze ter wereld komen. Hun leventje begint meteen al met een beproeving, want ze worden geboren op drooggevallen zandbanken, maar zodra de vloed opkomt moeten ze direct kunnen zwemmen.
Vetlaag
Dankzij de voedingsrijke moedermelk met een vetgehalte van 45 procent groeien de kleintjes als kool. Hun gewicht neemt zeer snel toe van rond de 10 kilo naar 24 kilo. Zodra ze niet meer zogen bij hun moeder moeten ze leren om zelf hun kostje bijeen te scharrelen en worden ze langzaamaan ervaren vissers. Omdat dit niet makkelijk is profiteren ze in deze leerperiode van hun opgebouwde vetlaag.
Niet verstoren!
Het voeden van de kleine zeehonden kan alleen plaatsvinden wanneer de zandplaten tijdens eb droogvallen. Hierin schuilt een groot risico, want wanneer de dieren door menselijke verstoringen de zandbanken niet durven te betreden duurt het weer 12 uur eer het volgende laagwater de mogelijkheid biedt om te zogen.
Om verstoring te voorkomen is een aantal zandplaten tot verboden gebied verklaard voor recreanten. Watersporters en Wadlopers krijgen het dringende verzoek om de zeehonden in deze periode niet te benaderen, want iedere keer wanneer de kleintjes gestoord worden tijdens het drinken neemt de kans toe dat ze in de problemen komen.
Op de Facebook-pagina van Zeehondencrèche Pieterburen is een filmpje te zien met de geboorte van één van de eerste zeehondenpups dit seizoen. Klik op de foto hierboven om het te bekijken (opent in nieuw venster).
Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel